Premierul intervine în disputa dintre Eduard Novak şi Elisabeta Lipă, pe tema recompenselor pentru JO 2024
Premierul Marcel Ciolacu a avut o reacție în disputa dintre fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, şi preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă. Novak a acuzat că înotătorul David Popovici ar fi primit mai puţini bani în urma medaliilor obţinute la Paris decât anumiţi angajaţi ai Federaţiei Române de Canotaj.
„Am înțeles că au fost bani dați unui contabil, unui medic. E normal ca și medicul lotului olimpic să aibă niște beneficii suplimenatare. E normal ca tot angrenajul să aibă niște beneficii suplimentare. Părerea mea este că trebuie știut foarte clar încă de la început care sunt aceste beneficii, ca să nu mai avem astefel de cazuri”, a declarat Marcel Ciolacu, care, întrebat dacă va schimba legea în acest sens, a precizat că “este o opțiune”.
Modul de aplicare a normelor pentru recompensarea sportivilor şi personalului din federaţii în urma performanţelor obţinute la Jocurile Olimpice de la Paris a iscat o dispută în mediul online între fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, şi preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă.
Novak a acuzat, într-un mesaj transmis online, că înotătorul David Popovici ar fi primit mai puţini bani în urma medaliilor obţinute la Paris decât anumiţi angajaţi ai Federaţiei Române de Canotaj.
„În timp ce lipa lipa către Botoşani, David Popovici păleşte în faţa SG-ului şi a contabilului şef de la Federaţia Română de Canotaj. La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanţă, valorile şi criteriile actualilor decidenţi din sport sunt de noaptea minţii. Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de David Popovici. De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru ‘participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor’. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar. Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!„, a scris Novak.
Elisabeta Lipă i-a răspuns tot prin intermediul aceleiaşi platforme de socializare, transmiţându-i că a folosit aceleaşi norme legale şi în perioada în care a fost ministru.
„Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de preşedintă a Agenţiei Naţionale pentru Sport, din respect pentru sportivii noştri de performanţă, pentru echipele federaţiilor care le susţin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului şi opiniei publice. Domnul Novak a aplicat, după ediţia de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca şi acum, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024”, a scris Lipă pe pagina sa de Facebook.
Elisabeta Lipă ocupă primul loc pe lista candidaturilor la Camera Deputaţilor din partea organizaţiei judeţene Botoşani a Partidului Social Democrat (PSD).
Eduard Novak şi-a depus şi el candidatura pentru Camera Deputaţilor din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), în Circumscripţia electorală nr. 42, Bucureşti.