Premierul Ciolacu, despre măsurile pentru reducerea cheltuielilor statului: Nu este o ordonanță a austerității
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la începutul ședinței de guvern, că „celebra ordonanţă” privind măsurile fiscal-bugetare nu este a „austerităţii”, menţionând că se introduc facilităţi fiscale precum anularea restanţelor la buget pentru firme şi persoane fizice, dacă se respectă anumite condiţii. El a adăugat că se doreşte şi eficientizarea cheltuielilor publice.
”Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile”, a spus prim-ministrul.
În primul rând, introducem facilități fiscale precum anularea restanțelor la buget și pentru firme, și pentru persoane fizice, însă doar dacă se respectă anumite condiții privind plata datoriilor. În premieră, venim și cu bonificații pentru contribuabilii corecți, cu taxele la zi. Cum am promis, ne-am consultat pe acest proiect și cu mediul de afaceri și vom face asta în continuare! , a continuat premierul.
Potrivit premierului, o altă prioritate a Ordonanţei este susţinerea investiţiilor autorităţilor locale.
„Le permitem să redistribuie credite bugetare pentru a-şi asigura finanţările necesare. Le majorăm plafonul de contractare a împrumuturilor de la 1 miliard la 2 miliarde lei, iar la proiectele de transport feroviar şi metrou le permitem să încheie contracte adiţionale ce includ finanţare prin euro-obligaţiuni verzi„, a spus Marcel Ciolacu.
El a precizat că doreşte şi eficientizarea cheltuielilor publice, menţionând că acest lucru este o dovadă de decenţă.
Sigur că ne dorim și eficientizarea cheltuielilor publice. Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă!, a mai spus premierul.
CITEȘTE ȘI: Şedinţă de Guvern. Proiectul de OUG privind amnistia pentru firme şi persoane fizice, în analiză
Ministerul de Finanțe a propus noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Proiectul vizează, printre altele, blocarea angajărilor la stat și limitarea sporurilor pentru cei care gestionează fonduri europene. De asemenea, guvernul va prelua, în anumite condiții, banii necheltuiți pentru proiectele cu fonduri UE și PNRR.
Guvernul a pregătit nu doar o amnistie fiscală, ci și reducerea cheltuielilor bugetare printr-un set de măsuri care au fost făcute publice marți. Astfel, instituțiile publice vor trebui să își limiteze cheltuielile în ultimele patru luni ale anului sub media celor de până în luna august.
Se opresc achizițiile la stat, nu vor mai putea fi cumpărate, de exemplu, mașini, mobilier sau servicii de consultanță.
De asemenea, din septembrie până în decembrie se opresc și angajările.
Vor fi anumite restricții și în privința creșterilor salariale. Acestea vor putea fi făcute doar în anumite condiții. De exemplu, doar la companiile care, printre altele, au avut profit net în ultimii trei ani.
Chiar și cei care lucrează cu fonduri europene ar mai putea beneficia de sporuri doar în anumite condiții.
În plus, instituțiile care până în luna august nu au cheltuit măcar 70% din buget vor trebui să dea înapoi statului un anumit procent, pentru ca acești bani să meargă la fondul de rezervă.
Toate aceste măsuri se adaugă și proiectatei amnistii fiscale, prin care cei care au datorii la stat vor primi anumite înlesniri, inclusiv ștergerea penalităților și dobânzilor, dacă achită aceste datorii până la 25 noiembrie.
România riscă un derapaj serios în ceea ce privește deficitul bugetar, creșterea economică a încetinit, iar nivelul de colectare a creanțelor este sub cel prevăzut inițial.