Precizările premierului la votul privind folosirea cianurilor la Roșia Montană: a votat și împotriva lor și împotriva interzicerii lor

7 septembrie 2017, 18:36

„Am votat respingerea legii care prevedea exploatarea auro-argentiferă din zona Roșia Montană, având în vedere că acest tip de exploatare nu se poate face, din punct de vedere tehnic, decât prin utilizarea cianurii. În concluzie, am votat împotriva exploatării care presupune folosirea cianurii” – a precizat premierul Mihai Tudose astăzi, după ce ieri, Știrile TVR au arătat că votul din Parlament îl contrazice pe acesta când spune că a votat „cu două mâini” pentru interzicerea cianurilor.


Precizările de astăzi ale primului ministru au fost transmise printr-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului:

„Declarația prim-ministrului Mihai Tudose făcută în cadrul interviului acordat marți, 4 septembrie, unui post de televiziune, potrivit căreia a votat în Parlament pentru interzicerea cianurilor, este consecventă votului dat în 2014, în Parlament.

Premierul precizează că a votat pentru respingerea proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Șeful Executivului face apel la responsabilitate și arătă că declarațiile sale au fost scoase din context.

«Am votat respingerea legii care prevedea exploatarea auro-argentiferă din zona Roșia Montană, având în vedere că acest tip de exploatare nu se poate face, din punct de vedere tehnic, decât prin utilizarea cianurii. În concluzie, am votat împotriva exploatării care presupune folosirea cianurii», subliniază prim-ministrul Mihai Tudose.

De altfel, pe site-ul Camerei Deputaților apare PL-x nr. 520/2013 respinsă, iar la votul final se poate constata că premierul Mihai Tudose a votat pentru respingere.

Legea

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=13777

Votul final din CDEP al premierului (pozitia 746)

http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.mp?idm=383&leg=2012&pag=8

Totodată, premierul Mihai Tudose subliniază că a votat pentru respingerea amendamentului depus la plen de Remus Cernea, în 2013, care prevedea ca utilizarea tehnologilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului, considerând amendamentul lipsit de fundament”.

 

De fapt, în precizările sale, Mihai Tudose se referă la votul pentru două legi. Primul, în ordine cronologică, este votul final pe modificările la Legea minelor, din decembrie 2013, când Mihai Tudose, împreună cu alți 99 de colegi parlamentari de-ai săi, au votat împotriva amendamentului care interzicea exploatarea minieră cu cianuri, potrivit evidenței votului de atunci, găsită pe site-ul camerei Deputaților. Amendamentul fusese propus de deputatul independent Remus Cernea și suna așa: „utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului sau a procesării şi înnobilării reziduurilor”. Amendamentul a picat cu 100 de voturi împotrivă59 de voturi pentru și 9 abțineri.

Despre acel moment, premierul recunoaște că a votat NU, considerând amendamentul „lipsit de fundament”.

A doua lege, cea la care premierul spune că a votat împotriva folosirii cianurilor, este Legea privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Proiectul acesta prevedea reguli pentru stabilirea redevenței de la Roșia Montană, a exproprierilor de terenuri, a perimetrului în care urma să se înființeze exploatarea și făcea referire și la tehnologiile folosite, inclusiv la cea a cianurilor. Votul final a fost în iunie 2014, după ce subiectul zguduise societatea românească și după protestele îndelungi din 2013. Așadar, la acest proiect de lege, deputații au votat pentru respingerea lui cu 301 voturi pentru, doar un vot împotrivă şi 3 abţineri. Printre cei 301 de deputați care s-au opus s-a numărat și Mihai Tudose.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă