Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg în vizită la Baza Militară Mihail Kogălniceanu: Împreună suntem puternici, vigilenți și uniți. Klaus Iohannis: Încă o dată, România este o ţară sigură

Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg la baza aeriană Mihail Kogălniceanu
Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg la baza aeriană Mihail Kogălniceanu
11 februarie 2022, 06:58

Președintele Klaus Iohannis a susținut o alocuțiune cu prilejul vizitei efectuate împreună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu:


Asistăm în ultimele luni la deteriorarea accentuată a situației de securitate în proximitatea Ucrainei și în zona Mării Negre, în apropierea Flancului Estic al Alianței. Așa cum am mai spus, actuala criză nu este doar una regională, care se limitează la Ucraina, la Marea Neagră sau la securitatea europeană. Această criză afectează securitatea întregului spațiu euroatlantic. (…) Sunt evidente strategia de intimidare și tendințele inacceptabile ale Rusiei de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale, inclusiv a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece.

Președintele a subliniat că prezența secretarului General al NATO și a celor 1000 de militari americani în România este ”o dovadă clară a sprijinului SUA și NATO pentru securitatea României în contextul actual” și a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru decizia de a trimite trupe în România.
România, ca membru NATO și partener strategic al Statelor Unite ale Americii, beneficiază de toate garanțiile de securitate de care are nevoie. Aceste garanții au la bază, iată, angajamentul intensificat al NATO, precum și al unor aliați precum Statele Unite și Franța, ca răspuns la deficitul accentuat de securitate de pe dimensiunea sudică a Flancului Estic, a declarat Klaus Iohannis.

România se declară în favoarea continuării dialogului politico – diplomatic cu Rusia în vederea găsirii de soluții care să permită dezescaladarea situației, a precizat președintele statului, dar ”fără compromiterea însă a principiilor fundamentale ale Alianței și ale dreptului internațional

 

Președintele Iohannis a salutat prezența militarilor italieni și germani la baza Mihail Kogălniceanu.

Președintele a reiterat sprijinul României pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Republicii Moldova, ale Georgiei și ale Ucrainei și pentru dreptul acestor state de a-și clădi un viitor în baza propriilor aspirații europene și euroatlantice.

De asemenea a fost reafirmată hotărârea fermă a României privind alocarea a 2% din PIB pentru continuarea modernizării capabilităților militare.

El a subliniat că NATO este o alianţă pur defensivă.

Nu dorim să atacăm pe nimeni, nu dorim să invadăm pe nimeni, dar dorim să garantăm securitatea statelor noastre şi securitatea cetăţenilor noştri. Aşa facem!”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele a reiterat şi că scutul de la Deveselu este o instalaţie pur defensivă.

Nu poate fi folosită pentru a ataca pe nimeni. Această retorică pe care o auzim din când în când este una falsă, instalaţia de la Deveselu face parte dintr-un cadru mai larg al NATO, un cadru defensiv, de rachete defensive, şi în acest sens nu avem ce să ascundem sau să ne ferim să spunem acest lucru. Încă o dată, România este o ţară sigură„, a subliniat Iohannis.

„România nu este singură”, iar prezenţa trupelor NATO transmite un mesaj de unitate a Alianţei, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO  a anunțat că 1.000 de militari adiționali pleacă azi spre România majorând la 2.000 numărul militarilor NATO in România:

„Suntem dedicați apărării Europei. Aliații sunt aici pentru a consolida prezența în această perioadă critică. Salut oferta Franței de a aduce un batalion aici. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică vitală pentru NATO. Suntem dedicați dialogului și găsirii unei soluții politice. Prezența dumneavostră transmite un mesaj puternic într-un moment critic. NATO e o alianță unită. Este un răspuns la comasarea de trupe ruse. Suntem recunoscători pentru tot ce faceți pentru securitatea noastră comună, NATO stă unită pentru a opri agresiuni și a menține pacea(…) Împreună suntem puternici, vigilenți și uniți”

Stoltenberg a afirmat că aliaţii sunt deschişi la găsirea unei soluţii politice cu Rusia în privinţa crizei ucrainene, dar NATO nu va face compromisuri asupra principiilor cheie, cum este dreptul fiecărei naţiuni de a-şi alege propria cale şi dreptul Alianţei de a-şi apăra toţi aliaţii.

Nu vor exista membri de prima clasă şi membri de clasa a doua. Nu există decât aliaţii NATO, uniţi„, a spus secretarul general al NATO.

Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, se întâlnesc cu militarii dislocaţi la bază şi apoi susțin o conferinţă de presă comună.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează vizita în România la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis.

___________________________________________________

Elemente de tehnică militară ale detaşamentului SUA, care poartă denumirea Task Force (TF) Cougar, au ajuns la baza de la Mihail Kogălniceanu.

TF Cougar este constituită, în principal, din militari ai Batalionului 2 (2nd Squadron) / Regimentul 2 Cavalerie, care vor acţiona cu transportoare blindate Stryker, autovehicule militare americane de ultimă generație, cărora li se adăugă militari cu alte specialităţi din cadrul batalioanelor regimentului (artilerie, geniu, suport logistic etc.).

Pentagonul a transmis săptămâna trecută că 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România.

„Dislocarea acestui detaşament face parte din măsurile de consolidare a posturii aliate pe întreg Flancul Estic al NATO, ca formulă defensivă de asigurare a securităţii aliaţilor şi de descurajare a acţiunilor agresive în regiunea Mării Negre. În acelaşi timp, reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securităţii şi apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliaţi”, a subliniat miercuri MApN.

Joe Ewers, colonel, comandantul Regimentului 2: Scopul acestei misiuni este să consolideze Alianţa Nord-Atlantică, să crească încrederea, să dea asigurări aliaţilor şi să întărească Flancul Estic al NATO.

Restul tehnicii de luptă, precum și militarii acestui batalion vor sosi în România în perioada imediat următoare.

România gestionează 2070 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, iar 225 din aceștia sunt la Marea Neagră.

Pe lângă cei 1.000 de soldați americani transferați în țara noastră, vor fi dislocați încă 1.700 în Polonia. Mișcările de trupe anunțate de Pentagon vin după desfășurările de personal și tehnică militară ale Rusiei la granița cu Ucraina. Potrivit estimărilor americane, sunt peste 100 de mii de soldați ruși, sute de tancuri, baterii de artilerie grea și sisteme de rachete balistice, la 8 kilometri de granița ucraineană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite