Președintele Klaus Iohannis a fost primit miercuri seară la Palatul Élysée de președintele Franței, Emmanuel Macron

17 februarie 2022, 01:55

Potrivit Administrației prezidențiale, Klaus Iohannis urma să reitereze miercuri seară angajamentul ferm al României pentru securitatea regiunii Sahel, materializat prin participarea țării noastre la misiunile UE și ONU din regiune, respectiv prin decizia de a lua parte la Forța Takuba. De altfel, reuniunea urma să dezbată viitorul acestei misiuni în contextul recentelor evoluții securitare din Sahel.

(w500) 2. Președ

În luna martie 2020, 13 state au anunţat crearea Task Force Takuba pentru combaterea grupărilor teroriste în regiunea aflată la confluenţa statelor Mali, Niger şi Burkina Faso. Franţa, în calitate de naţiune lider, a întreprins multiple eforturi pentru cooperarea partenerilor săi strategici de a se implica militar şi financiar în misiunea din Sahel, subordonată Operației Barkhane, potrivit presamil.ro.

La Task Force Takuba participă militari din cadrul forțelor pentru operații speciale din Belgia, Danemarca, Estonia, Franța, Țările de Jos, Portugalia și Suedia. România s-a alăturat inițiativei.

Misiunea constă în combaterea grupărilor teroriste în zona Liptako, regiunea Sahel.

Forţa operaţională consiliază, asistă şi însoţește forţele armate din Mali, în coordonare cu partenerii G5-Sahel şi cu alţi actori internaţionali de pe teren, inclusiv cu misiunea ONU MINUSMA, precum şi cu misiunile Uniunii Europene în Mali şi Niger (EUTM Mali, EUCAP Mali and EUCAP Niger).

Franţa este angajată în Sahel din anul 2013. Peste 5.000 de militari francezi sunt dislocați în zonă, în mare parte în Mali. Însă succesele militare contra unor organizaţii precum ISIS sau Al-Qaida nu au putut împiedica degradarea situaţiei de securitate din regiune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite