Președintele Estoniei: Această zonă de excludere aeriană e o chestiune dificilă. Președintele României: NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă. România s-a raliat la această poziție

17 martie 2022, 19:31

Ramona Avramescu, jurnalist TVR: Parlamentul țării dvs. a adoptat o declarație în care solicită măsuri pentru impunerea unei așa-numite no-fly zone deasupra Ucrainei, soluție care a fost până acum respinsă la nivelul NATO. În ce măsură considerați că această soluție este fezabilă, este posibilă și ce consecințe ar putea avea asupra altor țări europene, în special cele de pe flancul estic, cum sunt România și Estonia?

Alar Karis, președintele Estoniei: Într-adevăr, parlamentul nostru a adoptat o astfel de declarație, pentru că vrem să arătăm că ne dorim să facem mai mult decât face NATO în momentul de față. Această zonă de excludere aeriană e într-adevăr o chestiune dificilă. Stoltenberg a explicat foarte clar cât de complicată este instituirea unei astfel de zone în momentul de față, pentru că în felul acesta NATO și Rusia vin în contact și este ceva ce nu ne dorim în momentul de față. Cred ca la un moment dat trebuie să instituim o astfel de zonă. Bun, se discută pe această temă, nu există un răspuns clar deocamdată. NATO nu sprijină această idee, însă membrii parlamentelor naționale au dreptul să scrie scrisori, să facă astfel de declarații.

Klaus Iohannis, președintele României: Poziția NATO este foarte clară. NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă. NATO dorește să întreprindă orice se poate întreprinde pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de granițele în care se desfășoară acum. Măsurile pe care le-a luat NATO, pe care le-a luat Uniunea Europeană sunt de tip sancțiuni economice. În consecință, impunerea unei zone în care nu se poate zbura, un no-fly zone, nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă în care nu se poate zbura se poate impune doar militar, și nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziție este foarte clară și România s-a raliat la această poziție.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă