Prăpăd în pădurile României. Incendiile de vegetație s-au extins. Doi oameni au murit, mai mulți au fost răniți, iar costurile sunt exorbitante

Incendiile de vegetație fac ravagii în multe zone din țară. Flăcările s-au extins pe versanți și parjolesc pădurile. Pompierii fac apeluri disperate ca oamenii să nu mai incendieze miriștile – este secetă, în ciuda episodului de iarnă de luna trecută, iar vântul întinde flăcările extrem de repede. O persoană a murit și alte două au fost rănite. Printre victime și un pompier, rănit în timpul misiunii. În toate județele echipajele ISU acționează ore în șir, în zone extrem de dificile. Îi ajută din aer o aeronava Spartan și un elicopter Black Hawk al Ministerului Apărării. Costurile pentru toate aceste intervenții sunt de sute de mii de euro și cresc în fiecare zi.
Incendiile de vegetație fac încă o victimă. Un bărbat în vârstă de 78 de ani a fost găsit mort în localitatea Pietrari, județul Vâlcea. Pompierii militari intervin încă de sâmbătă seară în comună Boișoara, din același județ. Un echipaj a stat toată noaptea în zona satului Găujani pentru a se asigura că flăcările izbucnite în pădurea din apropiere nu ajung la case.
Incendiile continuă să mistuie hectare întregi în Caraș Severin. Elicopterul SMURD de la Caransebeș survolează zonele afectate și transmite informații echipajelor de intervenție de la sol și aeronavei Spartan a Ministerului Apărării Naționale, care acționează în zona Cheile Bedinei, Dobraia – Parcul Național Domogled. Sunt focare și în Parcul Național Cheile Nerei.
Ard dealurile și versanții munților și în sud-estul județului Bihor. Flăcările uriașe amenință să ajungă în apropierea caselor, însă localnicii nu se tem. Chiar ei pornesc incendiile intenționat, în fiecare an, pentru că tradiția cere că terenurile să fie curățate în acest fel în ajun de Sfinții Mucenici.
În județul Cluj, mai multe case de vacanță și anexe au fost distruse de flăcări în ultimele 24 de ore. Pompierii s-au luptat cu flăcările peste 13 ore.
Raed Arafat: Intervențiile care le avem acum costă sute mii de euro, dacă nu chiar vom depăși și milionul de euro, chiar și orele voluntare se calculează, costul echipajelor și echipamentelor folosite.
Arderea miriștilor este interzisă prin lege, însă autoritățile nu țin pasul cu numărul mare al celor care ignoră atât legea, cât și propria siguranță.
Bogdan Despescu, secretarul de stat în cadrul MAI: Aceste evenimente s-au acutizat. Au fost întocmite 15 dosare penale și sunt vizate cinci persoane. În ultimele două zile, în jud Alba au fst 14 incendii de vegetație, fiind aplicate 3 contravenții și întocmit un dosar penal, unde s-a stabilit cine a dat foc vegetației în speța în cauza. În Bistrița au fost 10 incendii de vegetație și s-au întocmit 3 dosre penale.
Potrivit autorităților, în luna februarie au fost afectate de incendii 4.400 hectare, iar în martie, numai în primele 8 zile, 4.600 de hectare au ars.