Prânzul la serviciu: La fast-food, restaurant sau la pachet. Ce recomandă nutriționiștii

7 iunie 2024, 19:07 (actualizat 7 iunie 2024, 19:08)

O treime dintre angajații români își comandă prânzul la birou, în timp ce restul preferă să vină cu pachetul pregătit de acasă. Cel puțin asta arată un studiu care pune datele obținute pe seama situației economice care ar fi afectat puterea de cumpărarea a românilor. Nu de aceeași părere sunt nutriționiștii sau sociologii consultați de Știrile TVR.

La orele amiezii, fast-food-urile și restaurantele din apropierea clădirilor de birouri din capitală, sunt pline de angajați care vin să își ridice prânzul.

Printre preferințe se află meniul zilei care de obicei are cel mai mic preț.

Potrivit unui studiu, 33 % dintre angajații români aleg să ia prânzul la un restaurant sau să comande la birou, în timp ce 56% dintre aceștia preferă pachetul pregătit de acasă.

Autorii cercetării spun că alegerea românilor este influență de prețuri și de inflație. Și este o consecință a scăderii puterii de cumpărare, care le-a afectat puterea de cumpărare. Nutriționiștii și sociologii văd însă partea plină a… farfuriei.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Ideal este să mâncăm de acasă, pentru că atunci avem control asupra ingredientelor. Controlăm câtă sare punem, dacă adăugăm uleiuri după gătire. Ideal este să mâncăm la prânz, dar dacă mâncăm la restaurant trebuie să avem grijă să fie alimente cât mai curate.

Bogdan Voicu, sociolog, Institutull de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română: Faptul că vii cu mâncarea în sufertaș nu este neapărat o problemă, pentru că trebuie să ne uităm în dinamică. Eu cred că dacă este să ne uităm cu 10 ani în urmă, marea majoritatea venea cu ea în ghiozdan și mâncau foarte puțin la restaurant. Eu cred că trebuie să ne uităm la partea pozitivă: românii au început să mănânce la restaurant și mai ales… să ia pauză de prânz.

Potrivit aceluiași studiu, doar 1 din 3 angajați români au declarat că primesc tichete de masă la valoarea maximă stabilită legal, mai exact 40 de lei/ zi. Studiul a fost realizat de iVox la solicitarea Pluxee România, în perioada 1-9 aprilie 2024 pe un eșantion de 1000 de persoane, bărbați și femei, angajați în câmpul muncii, din mediul urban.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite