Prăjitura ,,Baba neagra”, desert specific Republicii Moldova, este propusă pentru includerea în Patrimoniul UNESCO
Desertul specific din nordul Republicii Moldova ,,Baba neagra” este propus pentru includerea în Patrimoniul UNESCO. Pe lângă plăcinte, vin și multe alte specialități autentice, delegația Republicii Moldova la UNESCO a prezentat, în premieră, desertul savurat și apreciat de vizitatori.
Nadia Mihuţă, jurnalist TVR Moldova: Unică în felul său şi considerată una din cele mai gustoase prăjituri, Baba neagră este un desert care nu lipsește de pe masa de sărbătoare, în special în nordul Republicii Moldova.
Olga Bogaiciuc a moştenit reţeta de la soacra sa, care făcea acest deliciu culinar doar la sărbători.
Olga Bogaiciuc, gospodină: Avem nevoie de 10 ouă, de un litru de lapte, de 500 de grame de făină, de 600 de grame de zahăr, 250 ml de ulei, 30 de grame de bicarbonat şi neapărat de 30 de ml de alcool.
După ce am amestecat bine bicarbonatul de sodiu cu făina, le adăugăm în compoziţie. Treptat, turnăm şi laptele. Înainte de a băga prăjitura în cuptor, ceaunul se unge cu ulei şi făină.
Olga Bogaiciuc, gospodină: Am terminat, am pus capacul. Avem focul la cuptor de două ore, l-am întins pe vatră, focul s-a potolit şi începem să o dăm la cuptor pentru patru ore.
Un indiciu că Baba neagră a ieșit ca la carte sunt găurile din interior şi culoarea deosebită.
Gospodinele spun că este nevoie de multă răbdare pentru a pregăti acest desert.
Facem şi noi Babă neagră la Paşti, la Crăciun şi la ceremonii. Am învățat de la părinţi, ei făceau în tăvi lungi, noi acuma facem în ceaun.
Este foarte bună, la Drochia se face foarte gustoasă. Îţi aduce aminte de copilărie, mai mult buneii o preparau.
Specialiştii spun că este nevoie de cel puţin doi ani pentru a pregăti dosarul, astfel încât prăjitura să fie inclusă în Patrimoniul UNESCO.
Înscrierea desertului va contribui la perpetuarea patrimoniului gastronomic al Republicii Moldova.