Potrivit unui studiu recent, 79% dintre sarcinile zilnice ale unei familii sunt gestionate de mame
Este Săptămâna Patimilor, când mamele nu-și văd capul de treabă. Fac curățenie, merg la cumpărături și pregătesc bunătăți. Aşadar, sunt zile grele pentru gospodinele care vor să întâmpine Sfintele Sărbători cu masa încărcată și casa curată.
Și, în general, nu doar de sărbători, femeile sunt cele care se ocupă de casă și familie. Potrivit unui studiu recent, 79% dintre sarcinile zilnice ale unei familii sunt gestionate de mame, iar tații se ocupă preponderent de chestiuni punctuale legate de întreținere și finanțe. Acest lucru duce la creșterea fenomenului de „bournout parental”.
Mamele se simt copleșite și nu știu să ceară ajutor. Iar situația se agravează cu fiecare mesaj de pe grupurile școlii sau de părinți, care înseamnă de obicei o sarcină în plus pentru mame. Studiul mai arată că 83% dintre mame țin evidența calendarului familiei, 77% se asigură că au tot ce le trebuie în casă, iar 76% se ocupă de curățenia casei. În timp ce 69% dintre tați spun că își asumă responsabilitatea pentru sarcini punctuale, precum „să ducă mașina în service”. Iar 66% se ocupă de gestionarea finanțelor.
Specialiștii avertizează că această distribuție inegală a sarcinilor poate avea consecințe semnificative asupra echilibrului familial și asupra sănătății mintale a părinților, fiind necesară o conștientizare și o redistribuire cât mai echitabilă a sarcinilor.