Portul Galați va fi extins și va putea procesa o cantitate mai mare de marfă, într-un timp mult mai scurt
Proiectul de modernizare a portului Galați prevede ca descărcarea și încărcarea mărfurilor să se poată face concomitent pe trei rute – naval, rutier și cale ferată.
Bunurile aduse pe apă vor fi descărcate în cele peste 100.000 de containere, care vor fi instalate în partea cea mai apropiată de punctul vamal Giurgiulești.
De acolo, marfa va fi putea fi preluată de tiruri și de trenuri.
Peste o lună, Ministerul Transporturilor va desemna câștigătorul licitației pentru partea navală a proiectului.
Două firme românești sunt în cursa pentru lucrările care au finanțare europeană de 130 de milioane de euro. La modernizarea șoselei de tranzit și a căii ferate care vor lega portul de restul țării se lucrează deja.
Potrivit proiectului, există două perioade de execuție. Prima dintre ele, pentru partea rutieră și de cale ferată, este preconizată a fi încheiată la sfârșitul anului 2023. În ceea ce privește partea navală, lucrările se vor încheia abia în prima parte a anului 2024. De atunci, portul multimodal va deveni funcțional.
Mărirea capacității portului Galați a devenit și mai importantă, în contextul în care porturile din Ucraina sunt blocate, iar traficul de mărfuri este preluat de România.
Contractul pentru extinderea portului a fost scos la licitație de mai multe ori, însă pandemia și creșterea prețurilor au făcut ca singura firmă declarată câștigătoare să nu mai dorească să înceapă lucrările.