Duminică 11 mai 2025 | București 20˚C / Mai mult noros

Pontificatul papei Francisc în cifre. Al doilea cel mai longeviv papă din istorie a vizitat peste 65 de state, însumând mai mult de 465.000 de kilometri parcurşi și a creat peste 900 de noi sfinţi

21 aprilie 2025, 17:30 (actualizat 21 aprilie 2025, 21:03)

În cei 12 ani de pontificat, Papa Francisc a călătorit în 60 de țări și a primit la Vatican numeroși șefi de stat și de guvern, regi, regine, actori sau regizori. Prezentăm câteva statistici referitoare la pontificatul papei Francisc, al cărui deces, la vârsta de 88 de ani, a fost anunţat luni de Vatican.

În aprilie 2014, Papa Francisc i-a primit la Vatican pe regina Elisabeta a II-a și pe prințul Philip. A fost un moment special, pentru că se împlineau 100 de ani de relații diplomatice între Sfântul Scaun și Marea Britanie.

De asemenea, în 2017, Papa se întâlnea cu prințul Charles și soția sa Camilla, la Vatican. Întâlnirea avea să se repete chiar în ultimele zile de viață ale Papei, când regele Charles a fost primit în audiență.

Papa a avut o întrevedere și cu regele Spaniei, Felipe al VI-lea și regina Letizia, în primul său an de pontificat.

În septembrie 2015, Papa Francisc era primit de către președintele Barack Obama la Casa Albă.

Un moment în care bucuria a lipsit de pe fața papei a fost la primirea lui Donald Trump la Vatican, în primul mandat al actualului președinte american.

Meritele papei Francisc au fost recunoscute de fostul președinte american Joe Biden, care i-a dăruit o monedă, cu o semnificație deosebită.

Iar încercările Papei de a aduce pace au fost numeroase. La întâlnirea cu președintele Rusiei, în 2015, la un an de la anexarea penisulei Crimeea, Suveranul Pontif îi cerea lui Putin să facă un efort pentru a aduce pacea în Ucraina.

Și președintele Volodimir Zelenski a fost primit la Vatican, în mai anul trecut, în încercarea liderului de la Kiev de a mobiliza liderii lumii pentru a se ajunge la încetarea războiului în Ucraina.

În septembrie 2015, Papa se ducea în Cuba, o țară în care comunismul și-a pus amprenta distrugătoare și se întâlnea la Havana cu președintele Cubei, Fidel Castro, care făcea eforturi să mai salveze ce se mai putea din revoluția sa.

Fostul cancelar german Angela Merkel și soțul ei au fost printre cei primiți de papă în audiență.

Președintele Emmanuel Macron și soția sa Brigitte au fost primiți într-o audiență privată la Vatican în octombrie anul trecut, ocazie cu care a discutat cu suveranul pontif despre eforturile pentru încheierea unei păci în Ucraina.

Un moment special a fost în septembrie 2014, când Papa l-a primit la Vatican pe compatriotul său, Diego Armando Maradona.

Nu a fost singura vedetă din fotbal care s-a întâlnit cu Papa. Suveranul Pontif l-a primit la Vatican și pe brazilianul Ronaldinho.

Și Mark Zuckerberg a avut ocazia să fie primit de Papa Francisc. La fel si marele savant Stephen Hawking.

În timpul vizitei sale în Irlanda, Papa Francisc i-a dăruit solistului trupei U2, Bono, un măslin.

Iar actorul Sylvester Stallone a venit cu întreaga familie la Vatican.

Marele regizor american Martin Scorseze a făcut o plecăciune în fața Papei.

Și actorul american Leonardo DiCaprio a avut o audiență de 15 minute la papa Francisc în 2016, și i-a oferit o carte suveranului pontif.

În cei 12 ani de pontificat, Papa Francisc a avut numeroase intâlniri cu șefi de stat și de guvern, regi, dictatori sau lideri religiosi.

Alegerea

Fostul cardinal Jorge Mario Bergoglio din Argentina a fost ales papă pe 13 martie 2013. A fost cel de-al 266-lea papă şi primul din America Latină. A fost primul pontif care a luat numele Francisc.

Durata pontificatului

Durata pontificatului lui Francisc a fost mai mare decât durata medie de 7,5 ani a celor 265 de pontificate anterioare. A fost de asemenea al doilea cel mai longeviv papă din istorie. Pontiful care a trăit mai mult ca Francisc a fost papa Leon al XIII-lea, decedat în anul 1903, la 93 de ani. Înaintea acestuia, nu există o evidenţă verificabilă a unui papă mai vârstnic. Predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea, a murit la vârsta de 95 de ani, dar a demisionat pe când avea 85 de ani.

Cardinali

În prezent sunt 252 de cardinali, care îl sfătuiesc pe papă, conduc principalele dioceze din diverse locuri ale lumii şi deseori conduc departamente importante ale birocraţiei de la Vatican. În acest moment, 135 de cardinali au mai puţin de 80 de ani, fiind astfel eligibili, potrivit legii Bisericii, să participe la conclavul care va alege următorul papă în cazul morţii sau retragerii lui Francisc. Sunt cunoscuţi sub denumirea de cardinali electori, iar 109 dintre aceştia au fost numiţi de Francisc. Ceilalţi electori au fost numiţi de predecesorii săi.

Călătorii în străinătate

Francisc a realizat 47 de călătorii în afara Italiei, a vizitat peste 65 de state şi teritorii, însumând peste 465.000 de kilometri parcurşi.

A vizitat Brazilia în 2013.

În 2014, a fost în Iordania, Teritoriile Palestiniene, Israel, Coreea de Sud, Albania, Franţa, Turcia.

În 2015, a fost în Sri Lanka, Filipine, Bosnia şi Herţegovina, Ecuador, Bolivia, Paraguay, Cuba, Statele Unite, Kenya, Uganda, Republica Centrafricană.

În 2016, a fost în Mexic, Grecia, Armenia, Polonia, Georgia, Azerbaidjan, Suedia.

În 2017, a vizitat Egipt, Portugalia, Columbia, Myanmar, Bangladesh.

În 2018, a fost în Chile, Peru, Elveţia, Irlanda, Lituania, Letonia, Estonia.

În 2019, a vizitat Panama, Emiratele Arabe Unite, Maroc, Bulgaria, Macedonia de Nord, România, Mozambic, Madagascar, Mauritius, Thailanda, Japonia.

În 2020, nu a făcut nicio excursie în străinătate.

În 2021, a fost în Irak, Slovacia, Ungaria, Grecia şi Cipru.

În 2022, a fost în Malta, Canada, Kazakhstan, Bahrain.

În 2023, a fost în Congo, Sudanul de Sud, Ungaria, Portugalia, Mongolia, Franţa.

În 2024, a fost în Indonezia, Singapore, Timorul de Est, Papua Noua Guinee, Belgia, Luxemburg şi Corsica.

A făcut 37 de călătorii în Italia, începând cu insula Lampedusa, locul unde debarcă migranţii care traversează Marea Mediterană în drumul spre Europa, în iulie 2013.

Canonizări

Francisc a creat peste 900 de noi sfinţi, printre care predecesorii săi Ioan al XXIII-lea, Ioan Paul al II-lea, Paul al VI-lea, precum şi Maica Tereza din Calcutta şi arhiepiscopul din El Salvador Oscar Romero, care a fost asasinat în 1980.

Printre cei canonizaţi se numără Martirii din Otranto, rezidenţii unui oraş din sudul Italiei atacat de trupele otomane în 1480. Potrivit Vaticanului, numărul acestora era de circa 800.

A beatificat peste 1.350 de persoane. Beatificarea este ultima etapă înaintea canonizării.

Enciclice

O enciclică este cea mai importantă formă a unui document papal.

Papa Francisc a semnat patru encliclice începând din 2013. Prima dintre acestea, ”Lumen Fidei” (Lumina credinţei), despre importanţa credinţei creştine, a fost scrisă parţial de predecesorul său, papa Benedict al XVI-lea.

În 2015, a emis ”Laudato Si” (Lăudat să fii), care lansa un apel la măsuri urgente în domeniul schimbărilor climatice. A actualizat această enciclică în 2023 cu o exortaţie apostolică, ”Laudate Deum” (Domnul fie lăudat), prin care lansează un apel destinat celor care neagă schimbările climatice, precum şi politicienilor care tărăgănează măsurile din acest domeniu îndemnându-i să-şi schimbe atitudinea.

În 2020, ”Fratelli Tutti” (Cu toţii fraţi) abordează problema solidarităţii oamenilor în lumea post-pandemică.

În 2024, ”Dilexit Nos” (El ne-a iubit) îndemna catolicii să abandoneze ”goana nebună” după bani şi să se dedice în schimb credinţei lor.

A mai semnat şi alte documente importante cum ar fi constituţii apostolice şi exortaţii apostolice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite