Victor Ponta recunoaște că a inundat sate românești pentru a salva Belgradul. „N-ați aflat nimic voi, presa. Am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede”

10 aprilie 2025, 13:32 (actualizat 10 aprilie 2025, 19:57)

Candidatul la președinție Victor Ponta a dezvăluit că în anul 2014, când era premier, a decis să inunde intenţionat mai multe zone din România şi astfel a salvat Belgradul. Într-un podcast, fostul premier şi-a amintit că a dat ordin să fie deschise Porţile de Fier şi, astfel, Dunărea s-a revărsat în România, şi nu în Serbia. Victor Ponta a primit atunci cetăţenie sârbă.

Victor Ponta a mărturisit că în 2014 când era premier a decis să inunde suprafețe din țara noastră, atunci când Dunărea ameninţa inclusiv Belgradul, capitala Serbiei. A fost o operaţiune în care au fost angrenate multe structuri ale statului român, dar despre care nu s-a vorbit. Ponta a primit cetăţenie sârbă.

VICTOR PONTA, preluare Youtube : „Hai România!”: Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară. În timpul inundațiilor (2014 n.r.), am dat eu ordin peste structurile româneșți să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul.

R. T: Păi și ai noștri de ce nu voiau să deschidă?

Victor Ponta: Pentru că se inunda partea românească. Și s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval… Era într-o vineri noapte, i-am chemat la guvern pe toți. Dimineața la 5 au fost jandarmi, ISU, toată lumea la satele româneșți de pe clisură…

Pentru a explica decizia de a deschide barajul de la Porțile de Fier, Ponta a revenit cu detalii pe rețelele sociale.

Victor Ponta, candidat la președinție: În primul rând i-am apărat pe români, niciun român nu și-a pierdut viața când au fost cele mai mari inundații din Europa din ultimii 100 ani, niciun român nu și-a pierdut casa, am avut grijă cu toți cei de la ISU și am salvat fiecare român și fiecare gospodărie din România. E adevărat că am inundat un hectar sau două de pământ, dar am salvat vieți omeneșți.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că nu ar fi procedat ca Victor Ponta în 2014, în calitate de prim-ministru, când a decis să deschidă „valea de la Porţile de Fier pentru a evita inundarea Belgradului”, cu riscul inundării, însă, a unor sate româneşti.

„Ești prim-ministru, iei decizii, uneori greu de explicat. Dar din punctul meu de vedere, nu aș fi luat această decizie”, a spus Ciolacu, referindu-se la posibilitatea ca unele comunități românești să fi fost inundate pentru a proteja teritoriul sârbesc.

Deciziile în astfel de situații se iau la nivelul unor comisii, a explicat ministrul Mediului.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: În ce privește Dunărea, există o comisie mixtă româno sârbă care decide în aceste situații. Nu pot detalia în legătură cu decizii luate la nivelul guvernului României, al acelei comisii sau ministerului din 2014.

CLAUDIU CRĂCIUN, lector universitar SNSPA (preluare Info Express): Gestul în sine poate fi discutat, că sunt rațiuni umanitare politice, economice pentru care am putea considera că e normal să facem asta, să ajutăm vecinii noștri sârbi sau alții. În același timp, modul în care a fost făcut acel lucru, că s-a ținut mai mult mai puțin secret, arată că e o problemă acolo.

În anul 2014 au fost inundații masive în sudul României. În lunile martie, aprilie şi mai, cele mai afectate județe au fost Teleorman, Dolj, Olt, Vâlcea și Argeș. După revărsarea Dunării în luna mai, peste 1.500 de hectare de culturi agricole, pășuni și pădure au fost acoperite de ape.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite