Poluare masivă la Iaşi. Creştere alarmantă a concentraţiei de pulberi periculoase din aer
Poluare masivă la Iaşi. De la începutul lunii s-a constatat o creştere alarmantă a concentraţiei de pulberi periculoase din aer. Cauza ar fi fenomenul de inversiune termică ce acţionează ca un capac şi ţine poluanţi la nivelul solului. Acesta este determinat de un câmp de presiune atmosferică foarte ridicată care afectează zona centrala şi est-europeană.
În Iaşi, concentraţiile de particule periculoase din aer au fost în ultimele zile de 3 şi chiar şi de 5 ori peste limitele admise. Astfel ca indicele de calitate a aerului a trecut de la rău la foarte rău.
Specialiştii spun că poluanţii nu se pot dispersa în atmosferă din cauza fenomenului de inversiune termică. Acesta apare des în regiunea Moldovei, în aproape jumătate din perioada rece a anului.
Datele strânse de experţi arată că şi concentrațiile poluanților gazoși au crescut, dar fără a depăşi limitele maxim admise.
Medicii avertizează că aceste particulele microscopice din aer sunt extrem de periculoase. Odată inhalate, ajung în plămâni şi provoacă boli deosebit de grave cum ar fi cancerul pulmonar sau obstrucţia ireversibilă a căilor respiratorii.
De aceea se recomandă ca persoanele vulnerabile, precum copii, bătrânii si cei cu afecțiuni respiratorii sau alergii, să evite deplasările de durată în aer liber.
Depăşiri mari ale concentraţiilor maxim admise de poluare au fost înregistrate în ultimele două zile şi în Republica Moldova la Chişinău şi Bălţi.
În România cele mai mari creşteri ale noxelor în sezonul rece sunt în oraşele înconjurate de dealuri sau munţi, aşa cum sunt Iaşiul, Cluj-Napoca şi Braşovul.