Politico: „Casa Albă dezbate ridicarea sancțiunilor asupra activelor energetice ale Rusiei”. Rubio și Witkoff neagă

Nord Stream/Foto: Profimedia Images
24 aprilie 2025, 15:34

Casa Albă analizează posibilitatea de a ridica sancțiunile asupra gazoductului rusesc Nord Stream 2 și, posibil, asupra altor active energetice rusești din Europa, ca parte a discuțiilor privind încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, au declarat pentru POLITICO cinci persoane familiare cu aceste discuții.

Ridicarea sancțiunilor impuse unuia dintre principalele gazoducte ale Rusiei, care leagă câmpurile sale de gaze naturale de Europa de Vest, ar reprezenta o schimbare bruscă de politică a SUA, față de poziția adoptată în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump. Președintele Joe Biden a renunțat la aceste sancțiuni la începutul mandatului său, dar le-a reintrodus după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei în 2022.

Repornirea Nord Stream 2 ar putea aduce Rusiei un câștig financiar semnificativ, dar doar dacă Uniunea Europeană ar fi de acord să reia achizițiile de gaz rusesc prin acest gazoduct — un scenariu puțin probabil, având în vedere eforturile UE de a reduce dependența de importurile energetice rusești. Totuși, ridicarea sancțiunilor ar fi o lovitură diplomatică pentru Rusia și o concesie majoră din partea lui Trump.

Trimisul special al Casei Albe, Steve Witkoff, este principalul susținător al ridicării sancțiunilor, potrivit unor surse apropiate discuțiilor. Witkoff, care a afirmat că a dezvoltat o relație de prietenie cu Putin în calitate de trimis al lui Trump la Moscova, le-a cerut colaboratorilor săi să întocmească o listă a tuturor sancțiunilor energetice impuse de SUA asupra Rusiei, au spus două surse.

Într-o declarație comună emisă de Casa Albă, secretarul de stat Marco Rubio și Witkoff au negat că ar fi existat discuții privind relaxarea sancțiunilor.

„Aceasta este o minciună. Niciunul dintre noi nu a purtat vreo conversație despre ridicarea sancțiunilor asupra Rusiei ca parte a unui acord de pace cu Ucraina”, au transmis ei. „Este un material total fictiv și iresponsabil din partea Politico, o publicație de mâna a cincea. Dacă ar avea un dram de integritate jurnalistică, ar retrage complet acest articol”.

Una dintre cele două conducte Nord Stream 2 construite pentru a livra gaz către Germania prin Marea Baltică este încă funcțională, în ciuda exploziei din 2022 care a distrus una dintre conducte și o parte din cele ale Nord Stream 1. Explozia din septembrie 2022, care a întrerupt livrările de gaz, este în continuare investigată, deși unele rapoarte o leagă de cetățeni ucraineni.

Administrația Biden a impus și sancțiuni asupra proiectului rusesc de gaz natural lichefiat Arctic 2, care ar putea livra până la 13,2 milioane de tone de gaz anual, dacă aceste sancțiuni ar fi ridicate.

Trump a criticat Nord Stream în timpul primului său mandat și pe durata campaniei electorale. L-a atacat pe Biden pentru că a renunțat la sancțiuni în 2021, înainte de a le reimpune ulterior.

Witkoff și Rubio erau așteptați să participe la negocierile pentru pace programate miercuri la Londra, dar s-au retras în ultimul moment. Planul de încheiere a conflictului elaborat de administrație ar fi inclus recunoașterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014 și ridicarea sancțiunilor — două puncte pe care Ucraina a spus că nu le va accepta. Comisia Europeană ar putea propune o interdicție pentru statele membre privind semnarea de noi contracte energetice cu Rusia.

O a doua sursă a declarat că, deși Witkoff a a venit cu ideea ridicării sancțiunilor energetice, aceasta nu a avut prea mare succes în cadrul Casei Albe, iar Rubio a încercat să o blocheze.
„Nu e o prăjitură pusă deja în cuptor, dar ingredientele se adună”, a spus sursa.

Permiterea Rusiei de a relua livrările de gaz prin Nord Stream 2 sau proiectul Arctic 2 LNG ar reduce prețurile globale la gaz și ar pune exportatorii americani de LNG — precum Cheniere Energy și alte companii — în concurență directă cu Rusia, a declarat Laurent Ruseckas, director executiv la firma de analiză de piață S&P Global Commodity Insights.

„Dacă readuci gazul rusesc pe piață, va scădea interesul potențialilor cumpărători pentru LNG-ul american”, a spus Ruseckas într-un interviu.

Industria americană a gazului a câștigat teren în Europa după ce Germania și alte state s-au îndepărtat de Rusia ca furnizor energetic, în urma invaziei Ucrainei. Dar companiile de petrol și gaze sunt acum afectate de războiul comercial al administrației și de tarifele impuse oțelului importat. Politica comercială opacă a Casei Albe i-a determinat pe unii investitori să-și reducă

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite