PNL, divizat în două tabere: între cei care vor guvernare alături de PSD și cei care vor refacerea coaliției

6 noiembrie 2021, 15:37

PNL este împărțit acum. Amenințați de o posibilă înțelegere cu PSD, care i-ar putea lăsa nu doar fără funcția de premier, ci și fără o serie de ministere importante – Finanțe, Interne și Transporturi – pe care le controlează în prezent, apropiații lui Florin Cîțu, dar și unii miniștri s-au răzgândit. Și promovează reluarea în termeni normali a colaborării cu USR.

DAN VÂLCEANU, secretar general al PNL, ministru al Finanţelor: Matematica e matematică, sunt minim 240 de voturi pe varianta cu USR, să nu forțăm matematica.

LUCIAN BODE, prim-vicepreşedinte PNL, ministrul al Internelor: Am discutat dacă există sau nu o majoritate care să susțină un guvern PNL – USR – UDMR – Minorități. Această majoritate există.

„Singura opțiune reală pe care Partidul Național Liberal o are este refacerea coaliției PNL – USR – UDMR. (…) Orice alt traseu ar avea un efect catastrofal asupra relației pe care noi o avem cu electoratul nostru”, susține vicepreședintele PNL, Cristian Băcanu.

În timp ce filiala PNL Satu Mare, condusă de Adrian Cozma, a adoptat chiar o rezoluție pro-USR.

PNL are datoria de a iniția noi discuții cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opțiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR și UDMR până în 2024.” (Sursa: BPJ PNL Satu Mare)

Lor li s-au alăturat inclusiv aleși locali care lucrează deja cu majorități PNL – USR. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, de exemplu, este îngrijorat de efectele pe care le poate avea o înțelegere cu PSD asupra acestor colaborări.

Matematica parlamentară nu este însă favorabilă refacerii coaliției.

O bună parte a reprezentanților minorităților naționale, împreună cu liderul Varujan Pambuccian, nu mai girează această împăcare. Iar conducerea PNL exclude și orice negociere și înțelegere cu grupul celor aproape 20 de parlamentari plecați cu Ludovic Orban. În aceste condiții, instalarea unui nou executiv pe vechile portofolii deținute de PNL, USR și UDMR, s-ar putea opri în Parlament la votul de învestitură.

 

Calcule pentru refacerea coaliţiei cu USR-PLUS:

 

PNL: 115 parlamentari

USR: 80 parlamentari

UDMR: 31

Total: 226

 

Voturi necesare pentru învestirea Guvernului: 234

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite