Planurile Ucrainei și situația de pe front, prezentate NATO și SUA. Zelenski: Succesul depinde de președintele Biden
Operaţiunea în Kursk este prima etapă a unui plan menit să pună capăt războiului, afirmă preşedintele Zelenski. El a spus că va prezenta acest document preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden. Rusia precizează că operaţiunea militară specială în Ucraina va continua. Între timp, un depozit de carburant a luat foc în regiunea rusă Rostov, după un atac ucrainean cu dronă.
Volodimir Zelenski consideră că războiul cu Rusia se va încheia, la un moment dat, printr-un dialog, însă Kievul trebuie să fie întro poziţie puternică.
Liderul de la Kiev a declarat că îi va prezenta preşedintelui SUA, luna viitoare, un plan în acest sens, dar şi candidaţilor democrat şi republican pentru Casa Albă, Kamala Harris şi Donald Trump, potenţiali succesori ai lui Joe Biden.
Zelenski a dezvăluit la o conferinţă de presă că operaţiunea Kursk, care se desfăşoară pe teritoriul rus, face parte din acest plan, unul în mai mulţi paşi.
Kievul face presiuni asupra Washingtonului pentru a permite trupelor sale să folosească arme cu rază lungă de acţiune pentru a lovi în interiorul Rusiei, ideea fiind de a forţa Moscova să pună capăt războiului.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: O parte a planului deja realizată este regiunea Kursk. A doua parte este locul strategic al Ucrainei în infrastructura de securitate a lumii. A treia parte este un pachet de presiune, un pachet puternic pentru a forța Rusia să pună capăt războiului pe cale diplomatică. A patra parte este economică. Este corect să prezentăm acest plan președintelui SUA, succesul acestui plan depinde de el.
Cred că va fi un lucru corect să transmit acest plan atât Kamalei Harris, cât și lui Trump.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: Nu este prima dată când auzim astfel de declarații din partea reprezentanților regimului de la Kiev. Suntem conștienți de esența acestui regim de la Kiev. Continuăm operațiunea noastră militară specială și vom atinge toate obiectivele stabilite.
Occidentul se joacă cu focul când discută cu Kievul posibila utilizare a rachetelor sale cu rază lungă de acţiune în teritoriul rus, a avertizat ministrul rus de Externe, care a reluat retorica nucleară.
De cealaltă parte, Kievul a cerut aliaţilor ajutorul forţelor aeriene ale ţărilor europene vecine pentru a distruge valurile de rachete şi drone care lovesc Ucraina.
Ministrul de Externe Dmitro Kuleba susţine că o problemă cu care se confruntă ţara sa ar fi teama de escaladare care ar domina procesele decizionale în rândul partenerilor.
Iar directorul adjunct al CIA a apreciat că trupele ucrainene ar intenţiona să păstreze pentru o anumită perioadă teritoriul capturat în Rusia, iar contraofensiva va fi dificilă.
