Plantele invazive, periculoase și greu de stăpânit. Troscotul japonez este prolific, face umbră și distruge speciile native
Plantele străine invazive devin o problemă tot mai mare pentru mediu și pentru oameni, la nivel mondial. În ţara noastră au fost identificate aproape 400 de astfel de specii dăunătoare. Se răspândesc rapid, perturbă echilibrul ecologic și afectează negativ chiar sănătatea umană. Cetăţenii le ignoră pentru că nu le cunosc, ba chiar le răspândesc fără să-şi dea seama. Troscotul japonez, des întâlnit în Transilvania, e foarte rezistent şi aproape imposibil de eradicat.
Plantele invazive sunt fie aduse fară știință din alte zone, pe roțile vehiculelor, de exemplu, fie intenționat de cei care nu știu că sunt periculoase.
Troscotul japonez sau iulișca, a fost adus în Europa în 1850 de un botanist german. A fost cultivat ca plantă ornamentală și a ajuns să invadeze întregul continent.
La Teliu, în județul Brașov, localnicii nu știu cum să mai scape de el. Nici caprele, cunoscute că mănâncă aproape orice plantă nu agreează troscotul japonez.
Iulișca se îndesește foarte mult, face umbră și distruge speciile native care rămân fară lumină. Crește la fel de bine la soare, dar și în lipsa lui, iar rădăcinile rezistente până la -30 de grade afectează fundațiile construcțiilor și canalizările.
Maria Stănciugelu, biolog: Ne fură polenizatorii. Anumite specii autohtone. ajung să nu mai fie atât de polenizate. Pentru că e concurența mult prea mare.
Mihai Uță, director SGA Brașov: Angajații Apelor Romane intervin în fiecare an, prin programul de gospodărire a apelor, chiar și de două ori pe an, și, punctual, au mai făcut și ierbicidari. Din păcate, constatăm o extindere, atît pe malurile cursurilor de apă, cât și pe mai multe zone din vecinătatea cursurilor de apă.
Iulișca nu e singurul invadator. În județul Brașov, există cel puțin 12 astfel de plante: Sânzienele canadiene, Arţarul american, Slăbănogul himalaian sau Bunghişorul american.
Liviu Ungureanu, ranger Fundația Carpathia: Ea se numește bunghisor american. Este o plantă invazivă. O veți vedea în foarte multe locuri. ea face niste semințe foarte mici. Astea ajung în lâna oilor, spre exemplu, și cînd fac transhumanță, încet, încet se duc și le lasă.
Organizațiile non-guvernamentale fac periodic acțiuni de eliminare a speciilor străine fară substanțe chimice, prin cosire, dezrădăcinare și tăiere.