Petiție online inițiată de reprezentanții Teatrului Național din Iași împotriva deciziei Primăriei de a reloca Teatrul Cub

23 mai 2025, 14:51

Regizori, scriitori şi alți iubitori ai teatrului protestează după ce primăria din Iaşi a decis mutarea Teatrului Cub. A fost lansată o petiție publică în care se arată că distrugerea sălii de spectacole, devenită parte din arhitectura culturală a oraşului, ar fi un semn catastrofal pentru mișcarea teatrală. Reprezentantii primăriei dau asigurări că nu se pune problema distrugerii, ci doar a relocării.

Teatrul CUB, sală de spectacole a Naţionalului ieşean, ar urma să fie mutat pentru a face loc unui piațete, potrivit proiectului aprobat de Consiliul Local din Iași. Măsura este respinsă însă de reprezentanții instituției de cultură, dar şi de regizori și scriitori celebri.

Faptul că nu sunt prevăzuţi bani pentru relocare a stârnit de asemenea nemulțumirea societății civile care strânge semnături pentru salvarea sălii de spectacole. Deja s-au adunat peste 5.000 de semnături. În plus, conducerea Naţionalului iesean susţine că Teatrul Cub nu poate funcţiona decât în apropierea depozitelor de decoruri şi costume, dar şi a personalului care deserveşte actul artistic.

Reprezentatii primăriei dau asigurări că este vorba doar despre mutarea teatrului, nu despre distrugerea lui. Inclusiv Ministerul Culturii a avizat demolarea Cubului, cu condiţia să fie relocat.

Istoria Teatrului Cub a început acum 18 ani când Naţionalul ieşean era în reparaţii capitale. Sala de la Cub a continuat să aducă spectatori chiar şi după redeschiderea Teatrului Naţional. Felul în care e amenajată scena, dar şi intimitatea sălii au transformat Cubul în locul preferat de regizori importanţi.

În această stagiune, pe scena de la Cub se joacă „Antologia dispariţiei”, în regia lui Radu Afrim, desemnat cel mai bun spectacol din ţară în 2024.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite