Peste 400 de morţi şi mii de răniţi în armata israeliană în războiul din Fâşia Gaza

Soldați israelinieni. Sursa foto: X, @IDF
Soldați israelinieni. Sursa foto: X, @IDF
7 aprilie 2025, 07:06 (actualizat 7 aprilie 2025, 07:31)

Circa 16.500 de soldaţi israelieni au avut nevoie de tratament pentru răni fizice ori traume psihice în războiul din Fâşia Gaza împotriva grupării palestiniene Hamas început în urmă cu un an şi jumătate, a anunţat duminică Ministerul israelian al Apărării, relatează agenţia DPA.

Potrivit bilanţului victimelor din propria tabără, mai mult de 400 de soldaţi israelieni au murit în acest război, alţi circa 9.200 au fost răniţi şi aproximativ 7.300 au necesitat asistenţă psihologică. Potrivit şefului departamentului de reabilitare din Ministerul israelian al Apărării, Limur Luria, cei din urmă au suferit de afecţiuni precum stres post-traumatic, atacuri de panică sau depresie.

Armata israeliană a creat o linie telefonică specială destinată atât militarilor care suferă de traume psihologice în urma războiului cât şi familiilor acestora, obiectivul fiind mai ales prevenirea sinuciderilor.

Atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, soldat cu moartea a 1.210 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, a declanşat represaliile armatei israeliene şi războiul în care ofensiva israeliană a ucis cel puţin 50.000 de persoane şi a rănit alte peste 111.000 în Fâşia Gaza, majoritatea civili palestinieni, femei şi copii, şi a provocat un dezastru umanitar în enclava palestiniană asediată de Israel, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii condus Hamas, date pe care ONU le consideră fiabile.

Un armistiţiu încheiat cu Hamas a fost rupt de Israel la jumătatea lunii martie, când armata israeliană a reluat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza.

În timpul primei etape a acordului de armistiţiu, care a expirat pe 1 martie, Hamas a predat Israelului 33 de ostatici, inclusiv 8 decedaţi. La rândul său, Israelul a eliberat aproximativ 1.800 de deţinuţi palestinieni, dar de atunci negocierile s-au blocat.

Hamas a cerut trecerea la a doua fază a acordului convenit, care include o încetare permanentă a focului, retragerea israeliană din Fâşia Gaza, redeschiderea punctelor de trecere pentru ajutoarele umanitare şi eliberarea ostaticilor rămaşi.

Însă Israelul a cerut o prelungire a primei faze a acordului până la jumătatea lunii aprilie şi a condiţionat trecerea la faza a doua a înţelegerii de eliberarea mai întâi a tuturor celorlalţi 59 de ostatici deţinuţi de Hamas (dintre care armata israeliană estimează că 35 sunt decedaţi) şi dezarmarea grupării palestiniene. Dar aceasta din urmă nu a acceptat condiţiile puse de Israel, care astfel a rupt armistiţiul şi a reluat pe 17 martie operaţiunile militare în Fâşia Gaza.

Noul preşedintele american Donald Trump a propus un plan prin care SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza şi populaţia palestiniană să fie expulzată din acest teritoriu, plan descris de ONU drept „curăţare etnică” şi respins de mai multe ţări occidentale şi arabe, inclusiv Egipt şi Iordania.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite