Peste 100 de grupuri de hackeri se confruntă în spațiul virtual în cadrul conflictului din Orientul Mijlociu. Amenințările lor au ajuns și în România
Peste 100 de grupuri de hackeri se confruntă în spațiul virtual în cadrul conflictului din Orientul Mijlociu. Majoritatatea acestor grupări sunt propalestiniene, unele dintre ele fiind implicate, de partea Rusiei, şi în conflictul din Ucraina. Informațiile false se propagă cu repeziciune, iar cetățenii din Israel resimt încercările de dezinformare și alertele puse în scenă de grupările de hackeri propalestinieni. La aceste amenințări se adaugă și cele care ar fi emise direct de organizația Hamas după cum au avertizat experții israelieni pe conaționalii lor.
Miryam Rozman, specialist relații internaționale: Ni s-a spus că nimeni să nu între în grupuri whatsapp pe care nu le cunoaştem, să nu deschidem link-uri pe care nu le cunoaştem, pentru că Hamas a luat multe telefoane de la persoane pe care le-a răpit şi ei încearcă pe toate reţelele sociale şi pe whatsapp să ajungă la noi şi să facă o manipulare pe populaţia israeliană.
O aplicație mult folosită în prezent, numită Red Alert, prin care sunt anunțate atacuri cu rachete a fost clonată, iar cei neatenți au descărcat produsul hackerilor, lucru care a dus la momente de panică și goană inutilă la adăposturi. Asfel de atacuri cibernetice au devenit unelte mult folosite în cursul războaielor.
Keren Rosner, psiholog: Tentația de a crede vine pe fondul nevoii de a ști, de a anticipa, de a fi informat tocmai pentru a se proteja. Starea emoțională tulburată de evenimente nu face decât să fie un mediu propice pe care se lipesc astfel de informații. E greu să faci diferența între informații autentice și cele false când ești terifiat de realitate, ești sub imperiul fricii.
Printre cele mai active grupări de hacking care au atacat Israelul se numără Anonymus Sudan şi Killnet, un grup infactional care în trecut a atacat cibernetic și instituții din România în timp ce o grupare numită Threatsec a anunțat zilele trecute că a atacat cu succes infrastructuri ce asigură conexiunea la internet și distribuția de emisii TV.
Infractorii cibernetici, în dorința de a face bani, au lansat și campanii înşelatoare cu teme umanitare în principal și care au vizat și țară noastră. Mii de astfel de mesaje au ajuns în România care se află pe locul al treilea în Europa că număr de atacuri declanșate de hackeri în contextul războiului din Orient.
Silviu Stahie, expert securitate cibernetică: Din nefericire am ajuns și într-un top în care nu ar fi trebuit să fim acela ar numărului de mesaje trimsie în încercarea de a fraudă victimele din România prin cereri de bani, finanțare, criptomonede. Aparent atacatorii știu ceva și anume că suntem destul de creduli atunci când vine vorba de oferirea de fonduri în situații de urgență.
În aceste condiții recomandarea specialiștilor este că astfel de mesaje să fie îndreptate către autorități ori măcar să nu fie urmate solicitările care duc la pierderi importante.