Persoanele din judeţul Galaţi care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii au fost evacuate. Cursuri suspendate în școlile din 22 de localități

29 septembrie 2024, 14:00 (actualizat 29 septembrie 2024, 21:00)

Alertă maximă în Galați, acolo unde localnicii se pregătesc să întâmpine Codul Roșu de ploi torențiale, la doar doua săptămâni după inundațiile care i-au lăsat pe mulţi fără case. Vor fi averse de până la 100 de litri pe metru patrat și rafale de 85 km pe oră. Autoritățile au evacuat persoanele din zone inundabile, iar forțe ISU și utilaje suplimentare au fost trimise pentru a interveni în caz de viituri. Cursurile vor fi suspendate luni în școlile din 22 de localități.

ACTUALIZARE: Aproximativ 600 de persoane din localitățile vizate de codul roșu de ploi torențiale au fost evacuate de către polițiști sau jandarmi. În Slobozia Conachi alți aproximativ 1000 de persoane s-au autoevacuat. Cei care nu au avut unde să meargă au fost cazați în această noapte în sala sporturilor din comună.

ACTUALIZARE: Persoanele aflate în zonele de risc din 23 de localităţi ale judeţului Galaţi vor fi evacuate preventiv, conform unei măsuri dispuse, duminică, într-o şedinţă de lucru desfăşurată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Localităţile vizate sunt: Băneasa, Bălăbăneşti, Bereşti, Bereşti-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului.

Localnicii din comuna Cudalbi sunt printre gălățenii loviți deja de inundaţii luna aceasta. Mulți și-au văzut casele sub ape și toată agoniseala de o viață pierdută în câteva ore. Acum se pregătesc să dea piept din nou cu furia naturii revărsată peste localitatea lor. La doar două săptămâni de la dezastru, autoritățile locale i-au anunțat pe cei abia întorși acasă că trebuie să își caute iar adăpost. Pentru mulţi vestea a căzut că un trăsnet.

Casele de pe o stradă din Slobozia Conachi au fost părăsite în așteptarea avertizării Cod Roșu de ploi torențiale emis de autorități

Codul roșu de ploi torențiale emis pentru Galați e valabil de la miezul nopții și până luni dimineața, la ora 9.00. Sunt prognozate ploi torențiale și abundente. Cantitățile de apă pot ajunge până la 100 de litri pe metru pătrat în centrul și vestul județului. În plus, Galaţiul este sub o avertizare hidrologică de cod roșu, până marți dimineața, ceea ce înseamnă risc de inundații majore.

Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20,00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00,00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9,00, sub avertizare Cod Roşu de ploi, cât şi de inundaţii. În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora. Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii„, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Galaţi.

Autoritățile se pregătesc să facă față noului val de vreme extremă în județul Galați, grav lovit de inundații la jumătatea lunii. Încă de sâmbătă, pompierii gălăţeni au mers în teren pentru a discuta cu autorităţile locale, în vederea informării cetăţenilor cu privire la riscurile care pot apărea.

Oamenii care nu se pot adăposti la rude sau la prieteni au la dispoziție locuințele modulare aduse de autorități.

CITEȘTE ȘI: 100 de module, pregătite în comuna Pechea pentru evacuarea persoanelor din zonele cu risc la inundaţii

Echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice. În acest scop, SGA Galaţi a dislocat în teren utilaje, staţionate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

„Avem 1.300 de militari (pompieri, jandarmi şi militari MApN) în teren. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi va dubla tura de serviciu. SGA are utilaje în teren pentru a interveni dacă se va impune la poduri şi podeţe, astfel încât să nu se colmateze aceste zone. Se instituie permanenţă în toate primăriile din judeţul Galaţi. S-au verificat toate sistemele de alarmare şi s-au identificat persoanele vulnerabile care nu se pot autoevacua”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Galaţi, Teodora Diaconiţa.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localităţi – Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Podoleni (Barcea), Bereşti Meria, Măstăcani, Griviţa şi Suhurlui – să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale”, a explicat prefectul Andreea-Anamaria Naggar.

Până diseară și sudul țării este sub cod portocaliu de averse și vijelii. Iar apoi vremea rea cuprinde jumătatea de est. Va ploua abundent, iar vântul va atinge și 85 km pe oră.

În urmă cu două săptămâni, 7 oameni au murit în Galați, iar aproape 7.000 de gospodării au fost grav afectate de apele revărsate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite