Vameși suspectați că luau mită. Percheziții la Direcția Regională Vamală București, dar și în alte județe

13 februarie 2024, 07:57 (actualizat 13 februarie 2024, 19:41)

Foști și actuali șefi ai Direcției Vamale București și chiar ai Autorității vamale sunt acuzați că au pus la punct o rețea prin care luau mită de la comercianți, chinezi în special. Îi ajutau să plătească taxe mult sub cele legale pentru marfa adusă în țară. Spaga ajungea până la 12 mii de euro. Dosarul e acum la DNA. Potrivit unor surse, vameșii au fost reclamați chiar de cetățenii chinezi.

Echipe întregi de polițiști și procurori au făcut 20 de percheziții, inclusiv la sediul Direcției regionale vamale din București. Aveau date că de 3 ani funcționa un întreg circuit al mitei în care ar fi implicați 5 vameși de la serviciul echipei mobile, fostul șef al acestei structuri, actualul șef al Regionalei și un fost președinte al Autorității Vamale Române. Aceștia ar fi ajutat comercianți care aduceau în țară marfa subevaluată. De exemplu, o geacă sau o pereche de încălțăminte de calitate apărea în acte la un preț de 30 de bani, potrivit unor surse. Se eliberau documente vamale într-o anumită firmă și nimeni nu mai verifica ulterior ce e în container. Când marfa, adesea și contrafăcută, ajungea în depozite comercianților chinezi, ajungea și mită la reteaua de vameși.

ADRIAN NEGRESCU – analist financiar: Economia românească e invadată de contrafaceri din China prin containere de marfă pe care din păcate autoritățile nu au cum să le controleze în momentul de față. Să vinzi marfa de contrabandă în România e destul de ușor dat fiind că sunt controale sporadice, iar sancțiunile sunt destul de mici.

Și atunci când se făceau controale, sancțiunile ocoleau legea.

MARIUS POPESCU – jurnalist TVR: Surse judiciare susțin că au existat situații în care vamesii ar fi mers în control în complexuri comerciale și ar fi găsit mărfuri contrafăcute. În loc să le confiște în mod legal le-ar fi redirectionat către magazine ale unor rude.

Vameșii ar fi luat mită și de la cei pe care în verificau fără să-i anunțe. Din rețea făcea parte și un așa numit „colector”, om de încredere al vameșilor. El strângea mita de la comercianții pe care vamesii nu îi cunoșteau, dar voiau să scape de amenzi.

Cristian Paun – profesor economie bunuri contrafacute: Nu toată evaziunea fiscală este asociată produselor contrafăcute, dar o bună parte din ea, poate că 3% din PIB o putem asocia produselor de contrabandă, contrafacerilor.

La audierile la sediul DNA au fost conduși vameșii suspecți, intermediarii și comerciantii vizați în dosar.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Percheziții ale Parchetului anticorupție au loc marți la Direcția Regională Vamală București. Angajați și șefi ai instituției sunt suspectați că luau mita, de la câteva sute, până la mii de euro. Descinderi au avut loc și la firme și locuințe din judeţele Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu.

Surse judiciare susțin că cei vizați de anchetă ar fi luat bani de la comercianți care își desfășoară activitatea în complexuri comerciale de la marginea Capitalei. În schimbul acestor sume nu ar fi fost sancționate nereguli constatate în urma unor controale.

Perchezițiile au loc în mai multe birouri, dar și în mașinile unora dintre suspecți.

Percheziții în locații din mai multe județe

Potrivit DNA, perchezițiile au loc în 20 de locații din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, domicilii, sedii de firme, și Direcția Regională Vamală București.

Este vorba despre un dosar de luare de mită și trafic de influență. Mita ar fi fost între 600 și 12 mii de euro pentru a se permite intrarea în țară a unor bunuri contrafăcute sau fără documente.

Citește și: Directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari – urmăriţi penal de DNA, pentru luare de mită

La ora 6.00, când au descins în clădirea Direcției Regionale Vamale București, nu era niciun angajat la muncă, dar ei au fost chemați și au început să vină rând pe rând, a transmis Daniel Dude pentru Telejurnalul de la ora 8.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite