Eliberarea din funcții a pensionarilor a fost amânată, pentru a elimina riscul de blocaje în sistemul de sănătate și școlar
Ordonanța de Urgență care interzice prelungirea contractului angajaților pensionari, chiar dacă au renunţat la plata pensiei, a fost modificată de Guvern. Se amână până la finalul anului eliberarea din funcție a celor aflați la vârsta pensionării şi, între timp se vor organiza concursuri pentru a nu lăsă spitalele fără medici. Până atunci, însă, există risc de blocaje în sistem. În unele spitale, gărzile nu pot fi acoperite fără medicii care au trecut de vârsta de pensionare.
La Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Andreoiu” Ploiești există un deficit major de medici în secțiile de cardiologie, neurologie și interne. Acestea încă funcționează pentru că mare parte din specialiști sunt din rândul celor care ar fi trebuit să iasă la pensie, dar cărora li s-a aprobat continuarea activității până în iunie.
Bogdan Nica, manager, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti: Noi stăm foarte prost la anumite secții, cu toate că am scos la concursuri posturi și le scoatem și acum. Sunt secții unde, nu e vorba de gărzi, ci de activitatea curentă. Rămân, de exemplu 2 medici din 5. Aștia nu vor putea face față la 80 de paturi, să mai consulte și în UPU.
Dr. Andrei Ilinca, dir. medical SJU Ploiești: Sunt secții, vă dau exemplu secția de interne, unde activitatea e acoperită de medici pensionari 50 %. Retragerea acestora …în acoperirea gărzilor. Pe de altă parte și medicii pensionari faci mai multe gărzi decât medicii tineri, pentru noi sunt de foarte mare ajutor.
O altă secție care ar putea să aibă de suferit este cea de dermato-venerologie, singura de acest fel din judeţul Prahova.
Dr. Mihaela Chirică, primar dermatovenerologie SJU Ploiești:Vvor fi repercusiuni, prin închiderea secției, asupra pacienților și celor care au nevoie de îngrijiri controlate, asupra organigramei spitalului…
Problemele cele mai grave sunt însă în spitalele din localitățile mici, unde aplicarea legii ar fi lăsat goluri mari.
Sindicaliștii atrag atenția că prin blocarea angajărilor și plecarea medicilor pensionari, se va adânci şi mai mult criza și se va ajunge la un colaps al sistemului medical şi al celui de asistenţă social. Iar Colegiul Medicilor susţine că este nevoie deopotrivă de medici seniori, dar mai ales de tineri. De suferit ar avea și învățământul.
Alexandru Lăutaru, director Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Petroşani: Nu există resurse umane pentru a acoperi la nivelul țării. Sunt foarte puțini absolvenți la anumite discipline și ar provoca destul de mari probleme. Nu doar personalul didactic e vizat, ci și cel nedidactic și auxiliar.
Între timp, guvernul a venit cu o modificare importantă.
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: Prorogăm până la sfârșitul anului aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârstă pensionarii. În acest interval, toată lumea va fi obligată să organizeze concursuri. În nciun caz nu lăsăm spitale fără medici și școli fără dascăli.
Chiar și acolo unde sunt scoase posturi la concurs, nu există prea mulți doritori să vină să se angajeze.