Pensiile speciale, un subiect controversat în România. Ce cred unii dintre candidații la Președinție
Indiferent că vorbim de magistrați, parlamentari ori aviatori, modul în care se calculează aceste pensii speciale a atras critici severe. În plus, pensiile speciale au lăsat loc de discriminare și inechități pentru multe categorii de angajați care contribuie o viață întreagă la sistemul public de pensii.
Beneficii mari, dar contribuții mici la bugetul de stat pentru pensii. Așa se întâmplă în cazul judecătorilor și procurorilor care ies din activitate înainte să împlinească 50 de ani. Au pensii speciale. Sumele plătite de stat pun presiune pe bugetul țării. Și creează inechități greu de explicat celor care contribuie o viață întreagă la sistemul public de pensii și apoi au venituri mai mici.
JOHN-ION MUSCEL BANU, candidat independent la alegerile prezidenţiale: Este o greșeală administrativă, poate chiar cu o tentă politică de a cumpăra posibile favoruri ale unei puteri din stat de la o altă putere din stat. E clar că sunt abuzive și acest lucru trebuie să fie eliminat. Eu aș milita pentru o decizie a întregului popor prin vot.
LAVINIA ŞANDRU, candidata PUSL la alegerile prezidenţiale: Pensiile speciale trebuie eliminate. Este un abuz intolerabil să discriminăm românii și să-i împărțim în două categorii: români speciali, cu moț, și alții de mâna a doua și pentru că nu ne-am întors în feudalism. Cu pensiile speciale ne-am întoarce iar în feudalism.
Numai în luna ianuarie, peste 5.600 de magistrați au încasat pensii speciale. Cea mai mare a fost de 25.185 de lei, din care mai puțin de o treime a reprezentat-o contribuția la sistemul public de pensii. Legea prin care și magistrații ar putea să iasă la pensie la 65 de ani ar fi o gură de oxigen pentru bugetul țării.
SEBASTIAN POPESCU, candidat la alegerile prezidenţiale, Partidul Noua Românie: Sper din tot sufletul să fie constituțională, să nu fie întoarsă din nou de CCR. M-aș bucura să treacă și de Senat și să nu mai plece magistrații la 48-50 de ani din magistratură, pentru că statul român cheltuie foarte mulți bani cu pregătirea lor profesională și atunci când sunt mai apți să judece, când sunt mai maturi în meserie, își bagă dosarul de pensie, devin avocați sau notari și încasează și pensia specială, ceea ce nu este ok.
În plus ar trebui regândită și vârsta de intrare în magistratură.
SILVIU PREDOIU, candidat la alegerile prezidenţiale, Partidul Liga Acţiunii Naţionale: Haideți să ne gândim că dacă termenul pentru intrarea în Senat, pentru un legiuitor, este 33 de ani, ca să facă legi, hai să ne gândim la 33 de ani și pentru intrarea în magistratură, astfel încât să le dăm șansa să dobândească și experiența de viață și atunci și calculul acela cu 25 de ani vechime minimă pentru trecerea la pensie va arăta altfel, că 25 cu 33 te duce deja la 58.
România riscă să piardă 230 de milioane de euro din PNRR dacă nu elimină ori modifică sistemul de pensii speciale.