Paza demnitarilor, o provocare tot mai mare pentru experţi. Implică pregătiri amănunțite pentru fiecare ieșire publică

22 mai 2024, 21:42

Politicienii cu rang de demnitar sunt mai expuși riscurilor de a fi atacați în diverse moduri. De la înjurii și alte incidente verbale la atacuri fizice extreme. După ce premierul Slovaciei a fost împușcat de un bărbat de 71 de ani, specialiștii români în siguranța persoanelor cu funcții importante transmit avertismente clare: în lumea în care trăim protejarea înalților demnitari este din ce în ce mai solicitantă și implică pregătiri amănunțite pentru fiecare ieșire publică.

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico este un avertisment serios pentru cei care se ocupă de siguranța demnitarilor.

Specialiștii consideră că pericolele la care sunt expuse persoanele cu funcții importante impun o regândire a strategiilor de protecție.

Un ofițer al Serviciului de Pază și Protecție din România recunoaște că există riscuri în fiecare misiune. Importantă este pregătirea prealabilă în amănunt și eliminarea cât mai multor riscuri. Vorbim, mai nou, și de amenințări din spațiul rus.

Ofiţer activ SPP: Oricât de bine ai fi pregătit, oricâți oameni ai avea, nu există 100% protecție în activitatea noastră. În meseria noastră nu poți să fii relaxat niciodată, trebuie să fii gata de intervenție ca și cum dincolo de gard ar fi 2-3 posibili atentatori. Foarte importantă în pregătirea misunii este culegerea de informații, informații de orice tip privind o posibilă breșă de securitate și o posibilă amenințare.

Nicolae Ababei, fost ofiţer SAS: Rusia își amplifică, să spunem, mișcările subversive în Europa, practic războiul hibrid sau asimetric cum i se mai spune a început și sunt destui care pot fi radicalizati și folosiți. Își vor schimba modul de abordare, de culegere a informațiilor, de depistare a celor cu antecedente de amenințare a demnitarilor, pentru că fenomenul ia amploare, pentru că este alimentat cumva de ridicarea bruscă a partidelor de extremă dreapta.

Și specialiștii în IT au mai mult de lucru în spațiul cibernetic.

Mihai Rotaru, purtător de cuvânt DNSC: Trebuie să fim naivi să nu ne gândim că inclusiv în România sunt vizați demnitari cu astfel de atacuri, atacuri care vizează în principal vulnerabilizarea datelor. Investigația, desigur, e un proces complex, atribuirea unui atac e un proces de durată, pentru că atacatorii se folosesc de instrumente software pentru a-și ascunde identitatea.

Specialiștii spun că între ofițerii de la pază și protecție și cei care care se ocupă de siguranța cibernetică trebuie să crească nivelul de colaborare, multe dintre atentate fiind pregătite în zona darkweb. Acolo sunt folosite coduri și sunt transmise mesaje ce trebuie descifrate înainte de ieșirile publice ale demnitarilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite