Joi 3 iulie 2025 | București 22˚C / Senin

Paza de Coastă a SUA a publicat o înregistrare audio suspectată a imploziei submarinului Titan

Submarinul Titan / Profimedia images
13 februarie 2025, 07:26

Paza de Coastă a SUA a publicat marți o înregistrare audio cutremurătoare, despre care se crede că reprezintă semnătura acustică a imploziei submarinului Titan din 2023, scrie CNN.

Potrivit Pazei de Coastă, sunetul a fost captat de un dispozitiv pasiv de înregistrare acustică ancorat, aparținând Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, aflat la aproximativ 900 de mile de locul imploziei.

În timpul unei expediții către epava Titanicului, submarinul Titan a făcut implozie pe 18 iunie 2023. Cei cinci pasageri aflați la bord au fost confirmați decedați după descoperirea epavei.

Pasagerii erau Stockton Rush, fondatorul și CEO-ul OceanGate; omul de afaceri Shahzada Dawood și fiul său de 19 ani, Suleman Dawood; omul de afaceri Hamish Harding; și scafandrul francez Paul-Henri Nargeolet.

Înregistrarea audio publicată marți de Comisia de Investigație Maritimă a Pazei de Coastă face parte dintr-o anchetă în desfășurare asupra OceanGate, operatorul submersibilului, și a imploziei Titanului.

Timp de aproximativ două săptămâni, în septembrie, Paza de Coastă și Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor au desfășurat o investigație amplă asupra incidentului, implicând mai mulți martori și experți.

Mărturiile prezentate în cadrul audierilor Pazei de Coastă au conturat o imagine acuzatoare a companiei din Washington care a dezvoltat și operat submersibilul de 23.000 de livre, precum și a fondatorului său, care percepea aproximativ 250.000 de dolari pentru fiecare scufundare.

Submersibilul a pierdut contactul cu nava-mamă în dimineața zilei de 18 iunie 2023. Când nu a mai revenit la suprafață, a fost declanșată o amplă operațiune internațională de căutare și salvare în apele îndepărtate, la câteva sute de mile sud-est de Newfoundland.

Autoritățile au concluzionat că vehiculul a suferit o „implozie catastrofală”, o prăbușire bruscă spre interior cauzată de presiunea imensă. Lângă resturile de pe fundul mării au fost recuperate „presupuse rămășițe umane” care se crede că aparțin victimelor.

Potrivit Comisiei de Investigație Maritimă, acestea au fost ulterior identificate prin teste ADN și analize, confirmând apartenența lor la cei cinci bărbați aflați la bord.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite