Patronatele din turism au propus o taxă pentru românii care își petrec concediul în afara țării. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a declarat că nu s-a discutat o astfel de idee
Vestea că românii ar putea plăti o taxă pentru vacanțele petrecute în străinătate s-a răspândit repede. Totul după ce unele patronate din turism au discutat despre cum poate fi finanțată promovarea României ca destinație de vacanță. Analizate erau și două variante de taxare: fie o sumă fixă pentru tot sejurul, fie o cotizație pentru fiecare zi de călătorie în străinătate.
Alin Burcea, prim-vicepreşedintele ANAT: Această idee pur şi simplu este aberantă. În Europa, nicio ţară nu pune această taxă pentru că în Europa este consfinţit dreptul la libera circulaţie.
Corina Martin, secretar general, Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică Din România: Nu putem amenda turiștii români pentru lispsa de eficiență a statului român în a atrage mai mulți turiști în România și în a promova destinațiile turistice din România cu adevărat.
Ministrul Economiei și Turismului spune că a aflat de la televizor despre „taxa pe vacanta în străinătate”. Radu Oprea neaga că s-a discutat o astfel de idee. Printre romani părerile sunt împărțite.
Însă taxa nu e de fapt taxă și nu va afecta bugetul turiștilor români, susțin unele patronate din turism.
Dragoș Răducan, preşedinte, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc: Noi am numit-o contribuție pe care trebuie să o plătească operatori din turism și se referă bineînțeles și la cei care ies din țară. Dacă se plătește 19 % TVA de către agenția de turism, 18,9 % se redirecționează către TVA și 0,1 % către taxa de promovare, astfel încât nimeni nu este păgubit. Nu este nimic finalizat încă.
Romanii plătesc deja o taxă turistică sau de stațiune atunci când se cazează fie în țară ori în strainate.
Cei care își fac vacanțele în Spania, indiferent că sunt străini sau spanioli plătesc o taxă turistică, care de anul viitor va crește. În Barcelona, de exemplu, de la 1 aprilie va crește de la 2,75 de euro la 3,25 de euro. Iar în Valencia va varia între 50 de cenți și doi euro pe noapte.
Ideea unei taxe pe care să o plătească cei care merg în concediu în alte țări nu a existat niciodată în Italia. E drept însă, că 56% dintre italieni aleg să își petreacă vacanța în Italia, iar alți 43% merg atât în Italia, cât și în străinătate. Asta inseamnă că mulți bani rămân şi sunt cheltuiți în Peninsulă, mai ales la mare.
Potrivit Băncii Naționale, anul trecut românii au cheltuit 6,5 miliarde de euro pe plimbările în diverse țări străine.