Participare masivă la vot a moldovenilor din diaspora. Aproape o treime din populație trăiește în afara țării
Cetățenii moldoveni au mers în număr mare la urne în străinătate ca să-și voteze președintele. A fost însă din nou o consultare pentru viitorul pro-european sau pro-rus al republicii – și atât mărturiile alegătorilor, cât și rezultatul votului arată o societate extrem de divizată și în care dezinformarea rusească a funcționat exemplar.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova afirmă că au existat alerte false la secții de votare din Northampton și Liverpool, în Marea Britanie, și Frankfurt și Kaiserslautern, în Germania – unde s-au primit apeluri anonime. A fost alertată poliția și imediat au fost făcute controale – dar autoritățile de la Chișinău afirmă că a fost vorba doar de încercări de a-i descuraja pe votanți, unii veniți și de la peste 100 de km distanță. Pentru majoritatea a fost un vot nu pentru o persoană, ci pentru un viitor.
Ce spun cetățenii moldoveni din diaspora:
„Cei mai mulți sprijină UE, din diferite motive. Oamenii care locuiesc în Republica Moldova nu au din păcate informații despre ce este UE, ce înseamnă, dacă este sau nu importantă pentru țara noastră”.
„Visul meu este să mă întorc în Republica Moldova, după ce îmi termin studiile aici și poate încep o carieră. Poate vin înapoi în Republica Moldova”.
Și la secțiile de votare de la Moscova oamenii au stat la coadă să voteze – dar atmosfera și opiniile au fost exact opusul.
CITIȚI ȘI Alegeri în Republica Moldova | Maia Sandu câștigă al doilea mandat de președinte în fața lui Alexandr Stoianoglo
„Rusia și Moldova au fost mereu una. De aceea Rusia și Moldova sunt o singură casă, pentru mine. Plus că în Moldova, în afară de struguri, roșii și oameni buni, nu avem nimic: nu avem energie, nu avem petrol sau gaze, așa că avem nevoie de o singură pace și de un singur întreg”, spune unul dintre alegători.
Mulți alegători cred și susțin ideea unei republici independente, fără nicio afiliere – nici europeană, nici pro-rusă. Alții sunt nostalgici pentru niște vremuri de prosperitate care de fapt nu au existat niciodată:
„Nu știu dacă o să fie mai bine sau nu. Dar vreau ca Republica Moldova să prosper ca acum 40-40 de ani. Aveam de toate! Mere, struguri, cireșe. Doamne, totul înflorea. Acum nu mai e nimic, câmpurile sunt pustii, numai resturi”.
„Așa e Moldova acum. Nu vreau asta.Vreau ca Moldova să prospere”.
Autoritățile estimează că peste 1,2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc și lucrează în afara țării, aproape o treime din populația totală. Marea majoritate sunt plecați în Uniunea Europeană, dar câteva sute de mii sunt în Rusia.