Parlamentul European a votat un nou mecanism de sprijin pentru Republica Moldova, în valoare de 1.900 de milioane de euro

11 martie 2025, 08:05 (actualizat 11 martie 2025, 21:00)

Republica Moldova va primi un sprijin financiar din partea Uniunii Europene de 1 miliard 900 de milioane de euro, pentru investiții în sectoarele strategice și reformarea instituțiilor publice. Parlamentarii europeni au votat la Strasbourg măsura economică pentru candidata la statutul de membru al Uniunii Europene. Tot în plenul parlamentului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a prezentat modul în care Uniunea intenționează să-și întărească apărarea.

Din cei 660 de europarlamentari prezenți, 499 au votat pentru, 117 împotrivă și s-au abținut alți 44, a transmis corespondentul TVR Emanuel Jilinschi, de la Strasbourg. Urmează ca documentul să ajungă la Comisie, iar apoi să înceapă să vină primele tranșe de bani, undeva la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie.

Mecanismul va fi destinat atât investițiilor private, cât și reformei statului. Are și un pachet pentru tinerii care sunt în diaspora și care pot beneficia de fonduri, dacă se întorc în țară.


Siegfried Mureşan, co-raportor pentru acest mecanism de susţinere, a spus că este cel mai mare pachet de sprijin financiar acordat vreodată Republicii Moldova.

În cadrul unui briefing pentru jurnalişti români care a avut loc înaintea dezbaterii din plenul PE, el a explicat că în cursul negocierilor s-a reuşit creşterea prefinanţării de la 7% la 18%, iar valoarea granturilor a fost crescută cu 100 de milioane de euro. Valoarea totală a programului, care constă din credite şi granturi, este de 1,9 miliarde de euro.

„Republicii Moldova i se va permite să devină economic, instituţional, social, mai puternică şi să se apropie de UE. Facem acest lucru pentru că Republica Moldova este o ţară cu valori europene profunde. Cetăţenii Republicii Moldova au aceleaşi valori ca noi, vor să devină membri ai UE, este de datoria noastră să-i sprijinim”, a pledat apoi Mureşan în cadrul dezbaterii din plenul PE, potrivit Agerpres.

El şi-a exprimat convingerea că proiectul va fi adoptat marţi cu o majoritate covârşitoare de plenul PE.

Marta Kos, comisarul european pentru extindere, a elogiat Republica Moldova pentru faptul că a reuşit să reziste după ce „în ultimele luni s-a confruntat cu cel mai mare atac hibrid din istorie”.

„Ne dorim să introducem Moldova pe piaţa europeană a electricităţii. Cincisprezece ani le-au fost necesari statelor baltice pentru această integrare, în cazul lor trebuie făcută în doi ani de zile”, a subliniat ea, referindu-se la una dintre priorităţile de finanţare ale Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte planul de proiecte din cadrul Mecanismului de reformă şi creştere pentru Republica Moldova, comisarul a spus că „negocierile cu autorităţile Republicii Moldova merg foarte bine, sperăm să fie finalizate la sfârşitul săptămânii”. De asemenea, ea şi-a exprimat speranţa că primele plăţi din cadrul mecanismului de sprijin vor fi făcute „la sfârşitul lui martie, începutul lui aprilie”.

Eurodeputatul AUR Adrian-George Axinia a ţinut să rostească în plenul PE expresia „Basarabia e România” şi a afirmat că „soluţia la problemele din Republica Moldova ar fi unirea cu România”.

În ceea ce priveşte proiectul care urmează a fi votat marţi, el a spus că „raportul dintre granturi şi credite trebuia să fie invers”.

„Cereţi mai mult decât poate duce un guvern de la Chişinău aflat sub un asediu necontenit”, a mai spus Axinia despre condiţiile care însoţesc acest program de finanţare.

Eurodeputatul Dan Barna, raportor din partea grupului Renew pentru acest raport, a spus că „Republica Moldova este un model pentru statele UE în ceea ce priveşte combaterea ameninţărilor hibride”.

„Într-o temă importantă legată de susţinerea unei ţări de la care poate avem cu toţii de învăţat cum se poate rezista în faţa interferenţei Rusiei, pentru că Moldova a devenit un exemplu de bună practică pentru ceea ce înseamnă rezistenţa în faţa unei influenţe foarte agresive a Rusiei, solidaritatea Parlamentului European a făcut ca programul să fie aprobat într-un timp foarte scurt”, a afirmat Barna mai devreme, în cadrul unui briefing.

„Moldova va primi o facilitate de dezvoltare care înseamnă sprijinul şi respectarea unui angajament pe care Europa l-a făcut faţă de cetăţenii moldoveni, că vor primi sprijinul necesar pentru a face parte din această familie europeană”, a mai spus el.

Eugen Tomac, din grupul Renew, a spus la rândul său în plenul PE că acest mecanism reprezintă „un angajament extrem de puternic pentru relaţia UE cu un viitor stat membru, cum este Republica Moldova”.

De asemenea, el a ţinut să reamintească, adresându-se comisarului european pentru extindere Marta Kos, că „Republica Moldova este singurul stat în care peste jumătate dintre cetăţeni au cetăţenia unui stat membru”, motiv pentru care UE are toată legitimitatea pentru a-i acorda tot sprijinul necesar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite