Parlamentul European a votat o Rezoluție pentru susținerea Republicii Moldova și împotriva interferențelor și dezinformării Rusiei în procesul electoral
Republica Moldova va fi susținută în continuare de Uniunea Europeană pe drumul său către integrare. Este decizia Parlamentului European, care a votat o Rezoluție împotriva interferențelor și dezinformării Federației Ruse în procesul electoral. Deputații europeni au cerut crearea unui mecanism financiar care să sprijine procesul de aderare a Republicii Moldova.
Cu 12 zile înainte de alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care se arată încă o dată susținerea Republicii Moldova. Deputații europeni vor ca rezoluția să demonteze campania de dezinformare atribuită Federației Ruse.
Siegfried Mureșan, PPE: Și în noua configurație Parlamentul European, Republica Moldova se va bucura de un sprijin amplu. Negocierile de aderare dintre UE și Republica Moldova care au început oficial la finalul lunii iunie, sunt cel mai bun instrument pentru modernizarea și reformarea Republicii Moldova. Am văzut tentative ale Federației Ruse de încercare a modificării rezultatului alegerilor prezidențiale și a referendumului, inclusiv campanii de cumpărare de voturi.
Dan Barna, RENEW: Rusia investește milioane de euro pentru a dezinforma și descuraja cetățenii moldoveni să participe la vot, un mesaj mult mai pervers și mai insidios decât ne-am putea imagina. Nu spun haideți spre Rusia, ei spun, e bună Uniunea Europeană și direcția spre Europa, dar nu acum. Nu mergeți la vot, mergeți mai încolo, să vedem ce se întâmplă, or acest mesaj este gândit să dea o lovitură importanta direcției europene și guvernului reprezentat de Maia Sandu.
Maria Grapini, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor: Nu e suficient să le dăm bani. Acum Consiliul a aprobat 137 de milioane de euro, dar s-a creat acest grup. Să vedem cum sprijinim pentru a elimina multele fake news-uri acolo, […] fiind foarte multă imixtiune din parte Rusiei și rezoluția dorește să întărească și să dea curaj Republicii Moldova că, da, nu este singură.
Europarlamentarii spun că Republica Moldova are unele restanţe pe care ar trebui să le rezolve până la aderarea la Uniunea Europeană.
Claudiu Târziu, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor: Republica Moldova ar trebui să fie atențioantă cu privire la câteva restanțe pe care le are vis a vis de drumul european pe care și l-a fixat. Mă refer la derusificarea ei, și aceasta începe prin a renunța la aderarea la CSI, la Comunitatea Statelor Independente care este controlată sută la sută de Rusia. Și cu care Republica Moldova nu are nimic de a face.
La 20 octombrie, în Republica Moldova se vor desfășura alegeri prezidențiale și un referendum prin care cetățenii sunt chemați să confirme sau să infirme dorința de a intra în Uniunea Europeană. Republica Moldova a depus cererea de aderare în martie 2022, după 3 luni a primit statutul de țară candidată, iar în 25 iunie 2024 au fost lansate negocierile oficiale de integrare.