Parlamentarii care lipsesc nemotivat de la şedinţe vor fi sancţionaţi cu reţinerea a 5% din indemnizaţie. Reacțiile aleșilor

25 martie 2025, 07:28 (actualizat 25 martie 2025, 19:02)

Parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor primi amenzi mai mari. Deputații și senatorii au votat un proiect care permite sancțiuni mai aspre decât cele de până acum și care-i obligă să depună declarații de interese și CV-uri. Votul vine a doua zi după ce la Senat a fost instalat un sistem de pontaj pentru angajații instituției.

Plenul reunit al parlamentului a modificat statutul senatorilor și deputaților în așa fel încât aleșii care lipsesc nemotivat de la activitățile parlamentare să fie penalizați cu 5% din indemnizație, spre deosebire de 1%, cât era până acum. Ceea ce înseamnă că amenda ar depăși 900 de lei. Proiectul a trecut cu 337 de voturi pentru, 10 împotrivă și 51 de abțineri. Doi parlamentari nu au votat.

Daniel Suciu,deputat PSD: De ce ne deranjează un principiu care se aplică peste tot? Nu vii la muncă, ești penalizat. Oamenii care ne-au votat ne doresc aici și nu să inventam scuze de ce nu suntem aici”.

Gabriel Andronache, deputat PNL: Această sancțiune se aplică per absență. Ar trebui să susțineți această modificare, că ea se realizează în mod consecutiv atât în rețelele celor două Camere, cât și în lege”.

Cu toate astea, proiectul de lege nu e agreat de toți. Deși au votat pentru, unii dintre parlamentarii AUR și-au arătat nemulțumirea.

Sorin Muncaciu, deputat AUR: Nu se poate să pedepsiți în lipsă, fără drept la apărare și fară să infirmați despre ce e acuza. Din nou, faceți de capul vostru fără să țineți cont de legi”.

Aleșii AUR cer însă și eliminarea activității hibride, de care parlamentarii ar abuza. Asta deși George Simion, absent fizic, a votat el însuși online.

Deputații USR s-au declarat de acord cu sancționarea mai aspră a chiulangiilor, dar nu au ratat ocazia să critice partidele din coaliție.

Alexandru Dimitriu, deputat USR:Proiectul acesta este destinat puterii, le creează un instrument prin liderul de grup, astefel încât să își aducă la muncă toți parlamentarii. De ce să nu vrei să vii la muncă, dacă așa e regula?”.

În schimb, aleșii POT și SOS România au avut obiecții.

Verginia Vedinaș, deputat S.O.S. România: Nu este de demnitatea noastră să ne stabilim statutul în mod represiv”.

Gheorghe Vela, senator POT: E ușor să ceri o sancționare pentru absență, când tu nu ai pus la punct posibilitatea să se ia cuvântul de la depărtare. Vom vota abținere, deși ar trebui să fim împotrivă toți”.

Proiectul votat prevede și depunerea unei declarații de interese odată cu declarația de avere, dar și obligativitatea depunerii unui curriculum vitae care să se publice pe site-ul Parlamentului. În prezent, CV-urile unui număr mare de parlamentari lipsesc de pe pagina electronică a Senatului și Camerei Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite