Parlamentare 2020 | Incidente la vot. Peste 100 de sesizări, din care 30 nu s-au confirmat. Au fost date amenzi și sunt cercetate 10 infracțiuni electorale

6 decembrie 2020, 09:30

Nereguli la vot – ora 15.00: 101 sesizări, din care 30 neconfirmate, 33 de sancțiuni

„În cele 8 ore de la deschiderea secţiilor de votare nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice”, a declarat într-o conferință de presă desfășurată după-amiază purtătorul de cuvânt Monica Dajbog.

„Până în acest moment, au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la producerea unor incidente electorale. În fiecare caz, au fost demarate imediat cercetări. Până acum 30 de sesizări nu s-au confirmat”, a subliniat ea.

Au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, 11 avertismente scrise şi amenzi în valoare de 85.000 de lei.

Totodată, se fac cercetări cu privire la 10 infracţiuni electorale.

Membru al unui Birou electoral depistat cu coronavirus. Proces electoral suspendat temporar

Alegerile într-o secție de votare din București au fost suspendate temporar după ce un membru al biroului electoral, reprezentant al unui partid politic, a fost confirmat cu COVID-19. Bărbatul făcuse testul sâmbătă și a primit duminică rezultatul.

Este vorba despre secția de la scoală gimnazială 112 din sectorul 3 al Capitalei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a declarat că până la ora 12.00 au fost înregistrate 29 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu alegerile. Zece sesizări nu se confirmă.

Polițiștii au dat 6 amenzi în valoare de 15.000 de lei și două avertismente scrise.

În ce privește incidentele, în Dâmbovița a fost înregistrată o sesizare cu privire la o posibilă infracțiune de corupere a alegătorilor cu alimente. În acest caz se fac verificări.

În județul Maramureș, polițiștii cercetează un bărbat care s-a prezentat pentru a vota, deși și-a pierdut cetățenia română în urmă cu 25 de ani și nu mai avea drept de vot.

Polițiștii din județul Brăila au fost sesizați de către primarul unei localități că un bărbat ar transporta persoane într-o altă localitate pentru a vota pe listele suplimentare, oferindu-le bani în acest sens. În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

Într-o secție de votare dintr-o comună din județul Giurgiu, în urma unui apel la numărul unic de urgență 112, a fost sesizat faptul că în secția respectivă votează câte 3 persoane în același timp, în aceeași cabină de vot. Polițiștii fac verificări.

Vicepreședintele unei secții de votare din Drobeta Turnu-Severin a sesizat că în fața locației de votare s-ar afla 50 de cetățeni care ar fi fost plătiți de anumite formațiuni politice să își exercite dreptul la vot. Se efectuează verificări.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 4.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale, de către un candidat la alegeri.

La o secție de votare din București, procesul electoral a fost suspendat temporar după ce un membru al biroului electoral, reprezentant al unui partid politic, a fost confirmat pozitiv cu COVID-19. Bărbatul făcuse testul sâmbătă și a primit duminică rezultatul.

De asemenea, polițiștii argeșeni au fost sesizați prin 112 despre faptul că un viceprimar transportă, cu autoturismul, oameni la vot. La fața locului au constatat însă că cele semnalate nu se confirmă, întrucât cel în cauză transporta 2 persoane, care îi erau și rude, cu dificultăți locomotorii, la solicitarea acestora, fără a le influența opțiunea de vot.

În municipiul București, mai mulți cetățeni au reclamat că în apropierea localului de vot este parcat un autoturism care are afișată sigla unui partid politic. A fost trimisă grupa operativă la fața locului, pentru verificări.

Au fost înregistrate și cazuri medicale și un deces. La o secție de votare din localitatea Teiu, județul Argeș, un bărbat, în vârstă de 80 ani, a leșinat în curtea secției de votare. La sosirea echipajelor de intervenție acesta era în stop cardio-respirator și, în ciuda eforturilor echipei medicale, a fost declarat decedat.

Procesul de votare a fost întrerupt, duminică, și la Secţia nr. 643 din Capitală, după ce o persoană care s-a prezentat la urne a decedat, a declarat, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti nr. 42, Mariana Stancu-Ţipişcă.

Potrivit acesteia, s-a sunat la 112, urmând ca Serviciul Omoruri să efectueze cercetarea în cauză.

Dosar penal pentru fraudă la vot în Constanța, după ce un alegător a primit 3 buletine de vot

Polițiștii din Constanța au deschis un dosar penal de fraudă la vot după ce membrul unei secții de votare i-a dat unui alegător trei buletine de vot, unul pentru Camera Deputaților și două pentru Senat, pe care acesta le-ar fi introdus în urnă.

Două incidente au avut loc duminică dimineața în județul Constanța, potrivit IPJ.

Polițiștii din Năvodari s-au autosesizat după ce un bărbat a continuat campania electorală pe o rețea de socializare. Aceștia ar fi îndemnat alegătorii să voteze anumiți candidați la Camera Deputaților și la Senat.

Bărbatul a fost amendat cu 4.500 de lei.

La al doilea incident au intervenit polițiști din cadrul Secției 4, care au fost sesizați de președintele unei secții de votare. La fața locului, polițiștii au stabilit faptul că un membru al comisiei de votare ar fi înmânat unui bărbat un buletin de vot pentru Camera Deputaților și două pentru Senat, pe care acesta le-ar fi introdus în urnă.

În acest caz polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot.

Mehedinți: Dosar penal după ce reprezentantul unei primării a oferit daruri în schimbul voturilor

Polițiștii din Mehedinți au deschis un dosar penal după ce reprezentantul unei primării din județ a oferit daruri mai multor cetățeni pentru ca aceștia să voteze cu un anumit partid.

Potrivit IPJ Mehedinți, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că reprezentantul unei primării ar fi oferit bunuri, sub formă de daruri, mai multor cetățeni de pe raza localității Bâlvănești, cu scopul de a vota o anumită formațiune politică.

Echipajul de poliție care s-a deplasat la fața locului a constatat, în urma verificărilor efectuate, că aspectele sesizate se confirmă.

Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „oferirea sau darea de bani, bunuri sau foloase pentru determinarea alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un candidat”.

Amendă pentru apelarea abuzivă a numărului 112

În București un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgență după ce a sunat la 112 pentru a reclama faptul că o altă persoană nu purta mască de protecție. De fapt, în urma verificărilor, s-a constatat că aspectele reclamate nu se confirmă.

Tot în Capitală, 3 membri ai birourilor electorale de la secții diferite au avut nevoie de îngrijiri medicale: doi pentru lipotimii și al treilea pentru că s-a tăiat cu caterul la mână. Persoanele sunt conștiente și au fost asistate medical la fața locului.

La o secție de votare din municipiul Brăila, o persoană a reclamat că a primit un buletin care avea aplicată ștampila de vot. La fața locului s-a deplasat echipa de cercetare pentru efectuarea de verificări.

Unui polițist care păzea o secție de votare din Gorj i s-a descărcat arma accidental

Unui polițist aflat în paza unei secții de votare i s-a descărcat arma, în județul Gorj. Incidentul s-a produs în localitatea Turburea, la o secție de vot. În urma incidentului,  nu au existat victime și nici pagube materiale.  Conform primelor informații, glonțul a trecut prin geamul clasei, dar nu a nimerit pe nimeni.

„La efectuarea controlului armamentului din dotare, polițistul a executat un foc de armă accidental, în jurul orei 6.00”, a informat IPJ Gorj. Potrivit primelor informații, nu au existat nici victime, nici pagube materiale.

MAI a mobilizat peste 40.000 de angajați pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral: aproximativ 11.000 de angajați MAI vor menține ordinea publică la nivel național, aproape 9.000 vor verifica și soluționa sesizările de posibile incidente electorale, iar peste 20.000 de angajați vor asigura protecția celor 18.802 de secții de votare.

Alți aproape 17.000 de angajați au asigurat paza secțiilor de votare de ieri de la ora 18.00 până în această dimineață când le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare cu sigiliile intacte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite