Parisul pledează pentru „o autonomie totală” europeană în domeniul apărării. Ministrul francez al Economiei: SUA păstrează controlul asupra armelor, episodul Trump-Zelenski de la Casa Albă – „punct de cotitură istoric”

Aeronavă Rafale, exercițiu militar comun Franța-Croația/ Sursa foto: Profimedia Images
2 martie 2025, 09:44

Guvernul francez a cerut sâmbătă Uniunii Europene să „câştige o autonomie deplină” în domeniul apărării. Parisul a transmis că doreşte să mobilizeze mai multe investiţii private spre acest sector. Mesajul vine în contextul în care, joi, la Bruxelles, va avea loc un summit consacrat Ucrainei şi problemelor de securitate europeană.

Obiectivul trebuie să fie autonomia strategică europeană în interiorul NATO, al cărei rol nu a fost pus în discuţie de preşedintele Trump„, a declarat ministrul francez al Economiei, Eric Lombard, într-un interviu publicat pe site-ul jurnalului Le Parisien.

Uniunea Europeană trebuie să investească mai mult în apărarea sa. Astăzi, Statele Unite păstrează controlul asupra armelor, de unde şi nevoia de a câştiga o autonomie totală„, a adăugat el, după scandalul dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski la Casa Albă, pe care l-a descris drept un „punct de cotitură istoric”.

Întrebat dacă situaţia este aceea a unei „economii de război”, el a răspuns: „Nu suntem încă acolo, dar trebuie să fim„.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat speranţa, într-un interviu publicat sâmbătă, ca ţările Uniunii Europene să se îndrepte rapid către „o finanţare masivă şi comună” reprezentând „sute de miliarde de euro” pentru a construi o apărare comună.

Emmanuel Macron: Dacă Putin nu este oprit, „va merge sigur în Moldova şi poate mai departe în România”

În cursul unor discuţii cu internauţi în februarie, preşedintele Emmanuel Macron nu a exclus „lansarea unor produse de economisire” pentru a sprijini finanţarea programelor de apărare. El a subliniat că Franţa ar trebui să „mărească” ponderea din PIB pe care o consacră acestui lucru, de la aproximativ 2% în prezent.

Premierul francez, François Bayrou, a declarat joi că doreşte ca cheltuielile militare să fie excluse din regulile europene care limitează deficitul public la 3% din PIB.

Potrivit ministrului Economiei, „este posibil din punct de vedere tehnic, dar noi trebuie să ne controlăm datoria. Alte ţări europene au mai mult spaţiu de manevră”, în timp ce Franţa are unul dintre cele mai mari deficite publice din zona euro.

La rândul său, şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a afirmat sâmbătă că este urgent ca Germania şi UE să îşi relaxeze regulile bugetare, cu scopul de a elibera resurse suplimentare pentru a-şi consolida apărarea şi a ajuta Ucraina. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite