Originile istorice ale apartamentelor „cumpătate”. Cum au influențat religia și politica apariția mobilierului minimalist

Originile istorice ale apartamentelor „cumpătate”
Originile istorice ale apartamentelor „cumpătate”
5 ianuarie 2023, 11:37

Pentru a vorbi strict, cuvântul „minimalist” aparține lumii artelor plastice. A fost folosit pentru prima dată la începutul secolului XX pentru a descrie o operă de artă abstractă fără compromisuri a pictorului rus avangardist Kazimir Malevici, Pătratul negru, din 1915. Mai târziu, în anii 1950 și 1960, eticheta a fost atribuită unui grup emergent de artiști americani cu vederi asemănătoare, care căutau să se distanțeze de expresionismul abstract. Noua generație de minimaliști a schimbat expresia sălbatică a sinelui cu picturi sau sculpturi monocrome sau cu margini dure, sub formă de grile ori cuburi rectilinii clare.

Cu toate acestea, eticheta nu a rămas pentru mult timp dedicată exclusiv artei și a fost folosită în curând pentru a descrie în mod mai larg muzica, moda și chiar bucătăria, care împărtășeau o preferință estetică pentru simplitatea extremă. Regretatul artist minimalist Donald Judd a încurajat o intersecție între arta minimalistă și amenajările interioare atunci când a transformat o fostă fabrică din SoHo, New York, în casa și studioul său. Deschis acum publicului, acest spațiu se mândrește cu colecția sa de aproximativ 200 de lucrări de artă, toate expuse în interioarele mobilate rar, asemenea unei galerii. El a locuit acolo împreună cu soția sa de atunci, dansatoarea Julie Finch, iar dormitorul lor de la ultimul etaj avea o platformă de dormit proiectată de Judd, acoperită de paturi albe, la nivelul podelei, și înconjurată de opere de artă ale lui Judd, Claes Oldenburg și Dan Flavin.

Gustul pentru simplitate în amenajări interioare a intrat și a ieșit din grații de-a lungul secolelor, fiind influențat nu doar de preferințele estetice, ci și mai profund – de religie, filozofie, politică și economie. Istoricul de arhitectură și caricaturistul Osbert Lancaster a observat acest lucru în cartea sa din 1964, O istorie în benzi desenate a arhitecturii, o trecere în revistă a arhitecturii și a interioarelor de la Partenon până la clădirile înalte din anii 1960.

Reforma a limitat ornamentația în interiorul bisericilor sale, deoarece aceasta era asimilată cu idolatria

Încă de la începutul cronicii sale „Interioarele de-a lungul timpului”, Lancaster subliniază „simplitatea spartană a casei normande”. Dar în timpul Evului Mediu, scrie el, „clasele superioare au început să se intereseze de… decorațiuni, iar pereții simpli și albi ai strămoșilor lor normanzi au fost ascunși în spatele unor tapiserii, pânze pictate sau fresce, în funcție de resursele financiare ale proprietarului”. În schimb, epoca elisabetană a inaugurat „decorarea de dragul decorării… Panoul simplu, cu falduri de pânză de in, din epoca Tudorilor, a făcut loc hectarelor de lemn sculptat și cizelat cu modele de o complicație și hidoșenie uluitoare”. Cu toate acestea, subliniază el, epoca iacobină care a urmat (în timpul domniei regelui Iacob I), a anunțat „o simplificare progresivă și binevenită”.

Religia a influențat, de asemenea, interioarele, notează Lancaster. Reforma a limitat ornamentația în interiorul bisericilor sale, deoarece aceasta era „echivalată cu idolatria”. El a scris: „Pentru un calvinist, problema podoabei a fost rezolvată prin forță… prin simplul dispozitiv al suprimării aproape totale”.

Această dorință de simplitate este încă împărtășită de secta creștină Shakers, fondată în Anglia și ai cărei membri s-au stabilit pentru prima dată în SUA în anii 1780. Adepții săi au produs în mod tradițional mobilier practic, precum scaunele cu spătar scheletic în formă de scară, realizate din lemn ieftin, cum ar fi pinul, în timp ce pereții interioarelor lor simple au prezentat șine continue cu cuie pentru a atârna scaunele ușoare atunci când nu sunt folosite. Mobilierul în stil Shaker a fost râvnit în anii 1990 de către iubitorii de minimalism.

Luteranismul, o altă ramură a protestantismului timpuriu, a fost adoptat în Finlanda (pe atunci parte a Suediei), iar influența sa s-a îmbinat mai târziu cu puritatea formei îmbrățișată de modernism. Potrivit lui Teemu Kiiski, CEO al Finnish Design Shop, care vinde design din țările nordice: „Tradiția luterană a influențat dezvoltarea esteticii minimaliste finlandeze. Ascetismul său în arhitectură și în interioare și efortul de a elimina toate ornamentele au avut același scop precum modernismul. Idealurile sale i-au determinat pe primii designeri finlandezi moderniști să caute soluții minimaliste [și acest lucru i-a determinat] pe designerii moderniști să studieze mobilierul și instrumentele simple ale culturii populare finlandeze.”

„O penurie de resurse naturale în Finlanda, cu excepția lemnului, a influențat, de asemenea, estetica minimalistă a interioarelor și designului finlandez”, spune Kiiski pentru BBC Culture. „La începutul secolului al XX-lea, designerii au învățat să folosească materialele în mod economic și inovator, începând cu lucrările lui Aino și Alvar Aalto, personificate de taburetul simplu și funcțional 60 al lui Alvar din 1933, încă o piesă esențială în casele finlandeze.” Tipice pentru această estetică sunt și interioarele dezordonate ale Vilei Mairea a lui Alvar Aalto, proiectată la sfârșitul anilor 1930 și inspirată de designul finlandez și japonez. Un moștenitor important al acestei tradiții, spune Kiiski, este tâmplarul Kari Virtanen, care a colaborat cu Aalto când acesta era foarte tânăr și care și-a înființat atelierul, Nikari, în 1967.

Când vine vorba de modernism, Lancaster aplaudă modul în care funcționalismul a dezbrăcat interioarele de elementele pretențioase, dar, în opinia sa, la sfârșitul secolului XX această tendință a mers prea departe: „Funcționalismul, care a apărut ca o reacție lăudabilă împotriva fanteziei arhitecturale din secolul al XIX-lea, a fost exaltat într-o dogmă, astfel încât acum nimic nu mai este lăsat la îndemâna imaginației noastre.” Cu toate acestea, el a remarcat în mod amuzant că până și fanii britanici ai modernismului au ripostat împotriva interioarelor simple și unghiulare prin domesticirea lor cu plante și ornamente. „Cactusul răsare acolo unde odinioară înflorea aspidistra. Micul bronz din Benin face grimase acolo unde zâmbea păstorița din Dresda.”

Radical de modern

Cu toate acestea, modernismul a fost cel care a susținut cu toată inima interioarele minimaliste, open space-ul cu pereți albi. Aceste spații subliniau legătura dintre exterior și interior, făcând ca încăperile să pară mai spațioase. Adolf Loos a articulat obiectivele modernismului timpuriu prin eseul său polemic din 1908, Ornament și crimă, care s-a inspirat în principal din simplitatea arhitecturii vernaculare. O altă personalitate a modernismului, arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care își descria clădirile ca fiind „piele și oase”, a susținut interioarele minimaliste, completate de mobilierul său radical modern, din oțel tubular în consolă.

Anii ’90 au fost martorii unei dorințe pentru spații minimaliste, fără îndoială ca reacție la una dintre tendințele cheie ale anilor ’80 – interioarele chintzy, frou-frou. Potrivit lui Michiko Rico Nosé, autorul cărții  Japonia modernă: idei noi pentru o viață contemporană, această tendință a fost stimulată de o renaștere a interioarelor tradiționale în Japonia, în timp ce țara se scufunda în recesiune la începutul anilor ’90. „Posibil ca cel mai tradițional element dintr-o casă japoneză să fie camera washitsu sau tatami, fără echivalent în Occident. Este o încăpere definită de podeaua din rogojini de paie de dimensiuni fixe”, scrie ea. „Până în 1965, pe măsură ce majoritatea japonezilor se grăbeau să-și occidentalizeze casele, doar 55% dintre locuințe aveau o astfel de cameră. Începând cu anii bulei, însă, s-a produs o inversare: potrivit unui studiu din 1998, 91% dintre case aveau un washitsu.”

O acceptare mai largă a eclectismului în ultimii ani, care a adus la modă maximalismul exuberant, a făcut ca popularitatea minimalismului să se estompeze. O generație mai tânără de designeri influenți, cum ar fi Luke Edward Hall și Rachel Chudley, au îmbrățișat maximalismul, deoarece au redescoperit antichități și referințe istorice alungate de mult timp din case de generația anterioară. Dar acum interioarele minimaliste, care reflectă o conștientizare și un angajament tot mai mare față de sustenabilitate, împreună cu dorința de a avea un impact vizual cu mai puține elemente, revin la modă.

Astăzi, un impuls pentru sustenabilitate ar putea face ca popularitatea interioarelor minimaliste să crească în anii următori. Un exemplu contemporan este casa cu consum redus de energie de la Architecture for London din Muswell Hill, Londra, care prezintă o paletă limitată de materiale naturale, inclusiv piatră, lemn și tencuială de var.

Dar Amrit Marway, director asociat la biroul de arhitectură Architecture for London, specializat în interioare minimaliste și durabile, spune că nu ar trebui să deducem că minimalismul și sustenabilitatea sunt automat legate între ele. „Poate exista un fir de legătură între minimalism și sustenabilitate. Cu toate acestea, în cazul tuturor proiectelor de construcții, sustenabilitatea constă atât în detaliile proiectării, cât și ale construcției. Materialele robuste, naturale, cum ar fi piatra și lemnul masiv, sunt adesea asociate cu interioarele minimaliste. Acestea rezistă testului timpului și, în general, au o energie încorporată scăzută – energia utilizată la extracție, prelucrare și livrare -, deci sunt foarte bune de utilizat. Cu toate acestea, betonul și oțelul, adesea asociate cu stilul minimalist, au, de obicei, o energie încorporată mult mai mare și, prin urmare, ar trebui să fie reduse.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite