”Ordonanța Trenuleț”a generat valuri de nemulțumire. Polițiștii din penitenciare refuză munca suplimentară, iar studenții cer păstrarea reducerilor pentru transport

30 decembrie 2024, 13:27 (actualizat 30 decembrie 2024, 19:27)

Ordonanţa austerităţii i-a scos deja în stradă pe sindicaliştii din sistemul penitenciar si pe reprezentanţii studenţilor. Acestia au declanşat proteste în Capitală, chiar în faţa Palatului Victoria, unde peste o oră premierul si miniştri se reunesc în sedinţă. Poliţiştii din penitenciare au protestat și de dimineaţă, în faţa închisorilor şi au anunţat că refuză să mai lucreze suplimentar, din moment ce nu mai sunt plătiţi pentru orele în plus.

Ilinca Nazarie, reporter TVR: Câteva mii de angajați din sistemul de ordine publică au fost astăzi în fața guvernului. Protestul este aproape de final, însă să știți că cei care au venit astăzi pentru a-și arăta nemulțumirea față de ordonanța trenuleț  au anunțat că există posibilitatea să blocheze activitatea tocmai din cauza măsurilor anunțate de Guvern. Pentru cei din poliție, de exemplu, ordonanța se traduce printr-o scădere a venitorilor cu aproximativ 1000 lei. Și cei de la frontieră, de exemplu, spun că dacă nu se vor mai plăti orele suplimentare și se vor transforma în zile libere, nu va avea cine să îi înlocuiască la serviciu, tocmai pentru că în acest moment în sistem este un deficit de aproximativ 20-22% față de necesar. 

În ceea ce privește angajații din penitenciare care au protestat și în această dimineață în fața mai multor închisori din România, ordonanța înseamnă o scădere a venitorilor de până la 3.000 lei. Spuneau cei din penitenciare că există posibilitatea ca în urma acestei ordonanțe, la final de lună, să nu mai aibă cine să ducă, de exemplu, deținuții de la închisoare la instanțe pentru termenele de judecată. 

Mai multe probleme au fost ridicate de cei din ordine publică. Astăzi au fost și la discuții cu reprezentanții Guvernului, înainte de a începe ședința de Guvern în care se discută chiar această ordonanță. Însă, spun cei din sindicate că nu au promisiuni clare, însă că cei de la Guvern înțeleg nemulțumirile lor. Toate aceste ore suplimentare și care nu vor mai fi plătite, spun ei că nu sunt un moft, ci sunt o necesitate pentru cei care lucrează în serviciul de ordine publică. 

De asemenea, și studenții au fost astăzi în stradă. După ce dimineață o petiție a fost lăsată la Guvern, o petiție care are 35 de mii de semnături.  Scoateți trenuletul din ordonanță, spun studenții, pentru că acest document prevede faptul că nu vor mai exista reduceri pentru transportul studenților, acea reducere de 90% va fi aplicată doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar în care sunt studenți. Mai mult, studenții sunt nemulțumiți și de faptul că vor fi înghețate bursele începând cu 1 ianuarie 2025 la nivelul anului 2024. Deci, iată mai multe nemulțumiri în stradă. 

Vasile Zelca, președintele SNPPC: Degeaba am venit cu recuperări anul acesta pe salarul de grad și pe ordonanța de urgență 26,  dacă după aceea noi tăiem celor care asigură ori desiguranță publică, până la urmă orele lucrate și care trebuiesc plătite conform Codului Muncii, atenție mare, noi nu cerem nimic în plus. Dacă guvernul nu revine asupra acestei ordonanțe și nu o îmbunătățește în sensul dorit de noi, vom avea și alte forme de protest. Vom refuza munca suplimentară, vom refuza munca prestată sâmbătă-dumnică, sărbători legale și se poate ajunge la refuzul pazei secțiilor de vot la alegerile prezidențiale.

Vasile Zelca, președintele SNPPC: Domnul Ciolacu 2 să respecte promisiunile guvernului Ciolacu 1. Pentru că domnul Ciolacu, domnul fost și actual premier, ne asigura și chiar era supărat pe noi, pe sindicate, pentru faptul că alarmăm degeaba oamenii, pentru faptul că spunem că nu vor fi bani, să nu cumva să fie o minciună electorală ceea ce s-a întâmplat în 2024. Iată că trăim niște momente, din nou, la finalul 2024, ca la fiecare final de an, în care, în loc să avem pace socială pentru anul următor, preferăm să aruncăm în aer segmentul apărare, ordine publică și securitate națională. Să aruncăm în aer ce înseamnă ordine și siguranță publică pentru dumneavoastră. Pentru că neplata orelor prestate, sâmbătă-duminică, sărbători legale, de către polițiștii care planificat, au foc continuu, în sensul că trebuie să venim la muncă, inclusiv de sărbători legale, sâmbătă-duminică și în zilele în care nu se lucrează conform prevederilor legale și atunci, ca dumneavoastră, să aveți liniște. Când se întâmplă cele mai multe evenimente în România? Eu am fost lucrător operativ, acum sunt suspendat. Se întâmplă începând de vineri noapte până duminică după amiază. Pentru că oamenii sunt acasă, mai consumă ceva, se mai ceartă cu vecinul etc. Și apare evenimentele, atât cele plăcute cât și cele neplăcute. Iar noi trebuie să fim pregătiți să intervenim la astfel de evenimente. Prin această ordonanță Trenuleț, guvernul Ciolacu 2 aruncă în aer ordinea publică și siguranța națională pe segmentul sâmbătă-duminică-sărbători legale. Noi asigurăm ordinea siguranță publică permanent, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Și atunci, guvernul Ciolacu sau orice guvern ar fi la cârma țării, trebuie să țină cont de faptul că, pe lângă ordinea siguranță publică pe care o asigurăm în interiorul țării, asigurăm și frontiera României și a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2025. Noi suntem frontiera României. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite