Ordinul de protectie ar putea fi extins pentru orice tip de violență. În 2022 s-au înregistrat peste 80.000 de cazuri de violență în România
Scena petrecută recent în Iași ilustrează cel mai bine nivelul de violență la care s-a ajuns. Doi bărbați se opresc în trafic, coboară din maşină și se năpustesc asupra altor indivizi, dintr-o altă mașină. Și-au împărțit pumni și picioare și au plecat până să ajungă polițiștii. Aceștia îi caută acum pentru tulburarea ordinii publice. Dacă una dintre părți se va considera hărțuită, nu poate cere ordin de protecție, potrivit legii actuale, pe care ministrul Justiției vrea să o schimbe acum.
Cele mai multe acte de violență s-au petrecut în București și în județele Iași, Vaslui și Bacău.
Proiectul depus acum la Parlament extinde măsura de protecție și pentru infracțiuni de hărțuire sexuală, inclusiv online, lovire sau influențare a declarațiilor, iar pentru monitorizarea victimelor ar urma să fie folosit sistemul pilot, cu brățări electronice. Din 2025, acesta ar trebui să funcționeze în toată țara.
Doar anul trecut s-au înregistrat peste 80.000 de cazuri de violență în România, cu 5000 mai multe față de anul precedent.
În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde 0800 500 333 destinat victimelor violenţei domestice, iar la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiiilor.