Joi 3 iulie 2025 | București 25˚C / Senin

Olaf Scholz, vizită controversată la Beijing, încercând schimbarea prudentă a politicii față de țara asiatică. Germania și China resping orice utilizare a armei nucleare

4 noiembrie 2022, 21:31

Este prima vizită a unui lider al UE și al G7 în China , în ultimii trei ani și prima a unui lider occidental, după realegerea lui Xi Jinping ca lider al partidului comunist, cu puteri absolute.

Călătoria este considerată controversată de parteneri din coaliția la putere în Germania, de unii aliați occidentali și de unii analiști. A fost scandal în guvernul german, după ce Olaf Scholz a insistat ca o firma chineză să cumpere un sfert dintr-un terminal din portul Hamburg.

Încercând să calmeze lucrurile, cancelarul german a abordat teme sensibile cu președintele Xi Jinping, precum Taiwan, respectarea drepturilor omului și a discutat despre poziția Chinei față de agresiunea rusă din Ucraina.

Olaf Scholz i-a cerut lui Xi Jinping să-și folosească influența asupra Rusiei, pentru a pune capăt războiului din Ucraina. ”O escaladare sub forma utilizării unei arme nucleare tactice este exclusă și sunt încântat că, cel puţin pe acest subiect, am ajuns la un acord”, a spus liderul german.

”Președintele Xi și cu mine suntem de acord că amenințările nucleare sunt iresponsabile și extrem de periculoase. Folosind arme nucleare, Rusia ar depăși linia pe care comunitatea mondială a impus-o”, a mai declarat Olaf Scholz.

Președintele Chinei i-a transmis că cele două țări ar trebui să coopereze mai mult în ceea ce a numit vremuri framântate, iar replica liderului german a venit imediat: ”Schimburile economice cu China au devenit mai dificile. Acest aspect se referă la accesul pe piețe, care este deschis din partea europeană, dar restricționat din partea chineză”.

Războiul din Ucraina a schimbat multe aspecte ale relaţiilor internaţionale. Protecția economiei germane, aflate în dificultate, pare să fie un element cheie al vizitei lui Olaf Scholz în China, care a fost însoțit de o delegație de oameni de afaceri. Germania încearcă o schimbare prudentă și nu o decuplare a politicii față de Beijing, în domeniul economic și al relațiilor comerciale, a comentat cancelarul Scholz.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite