O veveriță roșcată și-a făcut apariția în fața unui bloc din Galați. Un locatar a surprins în imagini mica rozătoare, care nu are habitat în zona de câmpie
Apariție inedită într-un cartier mărginaș din Galați. O veveriță roșcată a fost zărită în grădina unui bloc. Cum această specie nu are ce căuta la oraș și nici în zona de câmpie, specialiștii cred că a fost ținută în captivitate și fie a evadat, fie a fost eliberată.
Dimineață, domnul Dudu a deschis geamul camerei și a crezut că nu vede bine.
Dudu Ionescu, martor: Afară ploua și inițial am crezut că e o pisică fugărită de ciori, pentru că a urcat în vârful copacului. M-am uitat mai atent și am văzut că țopăie, că a început să coboare din copac. Am strigat la un momentat „Veverița!”, ca la pisică, dar se sperie. Și era agitată de ciori.
Pentru că știa că un astfel de exemplar nu avea ce să caute în Galați, a luat repede telefonul mobil și a filmat micul animal. Și vecinii spun că nu au văzut niciodată veverițe în Galați.
Arici avem aici în grădină, dar veverițe, nu.
Nu am văzut, ce să zic, nu am văzut. Cum or fi ajuns oare veverițele astea? Nu știu, eu la țară am, dar aicea nu am. Dar așa roșcată? Am și roșcată, am și mai închise.
Potrivit biologilor, veverița roșcată trăiește în special în zonele de munte, acolo unde are hrană din belșug. Semințele de conifere sau alunele de pădure sunt printre preferatele ei. Cel mai probabil, cea din Galați a fost adusă aici.
Mihaela Cristescu, biolog, Muzeul de Ştiinţele Naturii din Galaţi: Este un animal care probabil a fost ținut în casă ca animal de companie, adus probabil de cineva curios, care a vrut să vadă cum este să ai o veveriță. Nu este specific zonei noastre, nu este habitatul lui propice aici.
Veverițele sunt animale extrem de energice care, în casă, pot crea neplăceri. De la distrugeri în apartament, până la răni pe care le pot provoca oamenilor.
Alina Salanți, corespondent TVR: Potrivit legii, în România, deținerea de animale sălbatice este interzisă, cu anumite excepții, iar fapta reprezintă o contravenție și se pedepsește cu amendă între 1000 și 3000 de lei.
Veverițele se pot adapta și în zone urbane, dacă găsesc acolo conifere, au hrană din belșug și o sursă de apă.