O stradă din Cluj-Napoca s-a surpat peste noapte, pe o distanță de aproximativ 20 de metri

O alunecare de teren pe o lungime de 20 de metri s-a produs într-un cartier din Cluj-Napoca. Inițial autoritățile au asfaltat crăpăturile apărute pe drum în speranța că vor opri fenomenul, dar soluția nu a funcționat. Acum accesul în zonă este restricționat. Nicio mașină nu mai are voie să circule pe stradă.
La 112 au început să curgă apelurile aseară, aproape de miezul nopții. Oamenii anunțau că pe strada Uliului s-a format o groapă mare. Erau disperați pentru că în timpul zilei observaseră câteva crăpături. Abia dimineața au înțeles dimensiunea dezastrului.
Și mai alarmant este faptul că problemele cu stabilitatea terenului sunt cunoscute, drumul având crăpături și pe alte porțiuni. Locuitorii din casele și blocurile construite aici în ultimii ani sunt îngroziți de situația pe care o intuiau că se va întâmpla cândva.
Este o situație neplăcută pentru că autoritățile nu s-au organizat, era evident că se surpa drumul și se închide, dar nu am fost anunțați. Când au construit aducțiunea noi am văzut erau superficiale lucrările pentru că inelele de la cămin erau puse direct pe pământ se și vede că a alunecat. A mai fost alunecare e adevărat aia a fost consolidată, dar din cauza apei care băltea și aici a fost o cauză că exista o fântână aici care captează apa din deal, a spus un localnic.
Localnicii se tem acum că, în caz de urgență, nu pot intra pe stradă ambulanțe sau mașini de pompieri.
Asta e șocant, lipsa de reacție a autorităților, avem noroc că nu plouă azi, dar zilele următoare ce se întâmplă, se întreabă un localnic.
Inspectorii ISU a închis parțial circulația în cartier de teamă că alunecarea se poate extinde. Riscuri sunt însă destule. În zonă se afla rețele de apă, canalizare și gaz. Primăria Cluj-Napoca a cerut să se facă studii geotehnice înainte de a se face reparații. Nimeni nu știe însă cât vor dura.
Iulia Perșa, purtătoare de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca: O echipă de la Primărie s-a deplasat acolo. Se va face o expertiză să știm ce trebuie să facem pentru consolidare, iar după expertiză se scoate autorizația și facem lucrări de urgență.
Autoritățile caută acum soluții ca să se poată relua circulația, dar ocolind pe un drum forestier. Până atunci, cei care locuiesc în zonă vor merge… pe jos.
Este al doilea astfel de incident după cel din Prahova, de la Slănic, unde o porţiune mare dintr-o stradă din oraş s-a prăbuşit, iar oamenii din blocurile aflate în apropiere au fost evacuaţi, de teamă că surparea se va extinde şi va ajunge sub clădiri.