O rețea formată din zeci de traficanți de droguri, grupul ”Iarbă dulce”, a fost destructurată de polițiști. 13 persoane au fost reținute. Printre clienți se aflau și elevi și studenți
Traficanții de droguri care foloseau aplicația Telegram au intrat în vizorul polițiștilor în 2021. Rețeaua era coordonată de un individ care a mai fost arestat și care se pare că a învățat din lecțiile trecutului. A stat în permanență în umbră, a comunicat față în față numai cu câțiva locotenenți de încredere și prin intermediul acestora și-a dezvoltat afacerea ilegală în aproape toate orașele mari, susțin surse judiciare. Comunicarea cu membrii rețelei și cu consumatorii se făcea exclusiv online.
”Clienții, utilizatori ai unor terminale mobile, contactau administratorii și în urma unei negocieri directe și erau îndrumați către cel mai apropiat dealer, în funcție de localitate, tipul de drog solicitat și alte criterii”, a declarat un ofițer antidrog de la Direcţia de combatere a criminalităţii organizate.
Liderul grupării, susțin surse judiciare, avea 2-3 locotenenți în fiecare oraș mare și prin aceștia era organziat traficul de droguri, fiecare dealer având voie să vândă în anumite cartiere. Existau alți 2 admistratori de grup care, spun surse judiciare, se ocupau exclusiv de dialogurile cu clienții.
Unul dintre modurile de lucru ale celor implicați în această rețea era acela de a închiria apratamente pentru 3-4 zile, întotdeauna la parter și de acolo reușeau să vândă într-un timp foarte scurt 5 kilograme de canabis.
Polițiștii antidrog au reușit să se infiltreze în rețea. Au recurs la diverse strategii precum capturi făcute aparent întâmplător de jandarmi sau polițiști de secție. Urmăreau apoi reacțiile și obțineau indicii importante. Grupul număra 11.000 de membrii, mulți fiind elevi și studenți.
”Pe acest grup se discuta concret despre droguri, despre efecte, despre distribuție, despre cum se combină”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog.
În grup și-au făcut loc și traficanți care încercau să obțină bani păcălindu-i pe consumatori.
”Vindeau sare, zahăr sau alte substanțe pretinzând că sunt droguri și încasând banii. Administratorii vegheau în permanență să fie respectate regulile și erau excluși din grup”, a mai spus ofițerul antidrog de la Direcţia de combatere a criminalităţii organizate.
În momentul în care suspectau că în grup se află și polițiști, administratorii îi denumeau porumbei radioactivi și îi eliminau imediat. Numai că de fiecare dată ținta a fost greșită, susțin surse judiciare. Canalul de mesagerie criptată nu a fost întâmplător, explică specialiștii.
”Platforma respectivă de sociliazare este cu sediul în Rusia, este dificil de ajuns la proprietari, pentru a le spune să închidă, să le servești mandate, nu poți să faci nimic. Nici nu vor să răspundă la genul acesta de solicitări decât dacă vin de la autoritățile care trebuie”, a precizat Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică.
În cursul anchetei, depistarea liderului a durat câteva luni. Până la urmă a fost găsit în județul Dâmbovița, unde avea o casă la țară. De acolo, conducea întreagă operațiune și a făcut o singură greșeală – a dorit să cunoască un potențial dealer, în realitate un ofițer sub acoperire. Acesta a fost momentul când investigatorii au decis că pot declanșa perchiziții și rețineri. Au fost confiscate droguri și sume importante de bani, iar 13 membrii ai grupării au fost reținuți.