O persoană a murit în incendiile violente din Grecia. 30.000 de oameni, evacuați din calea flăcărilor
O persoana a murit în timpul incendiilor de vegetaţie care ameninţă capitala Greciei, Atena. Potrivit oficialilor, cadavrul carbonizat al unei persoane a fost descoperit într-un sat. Sunt aproape 80 de persoane transportate la spital cu afecţiuni respiratorii. În acest timp, România a trimis în Grecia un nou detaşament de pompieri, care se va alătura celor 44 de militari români care luptă deja cu flăcările. Grecia a cerut sprijin internaţional, iar mai multe state europene au trimis deja pompieri şi echipamente.
Locuitorii din zona Atenei trec prin momente de groază. Incendiile de vegetație s-au apropiat ameninţător de capitala Greciei și au distrus deja mai multe case.
Mii de oameni au primit ordin de evacuare, în timp ce pompierii, printre care și cei români, fac eforturi pentru a opri răspândirea flăcărilor. Sunt cel puțin 40 de pompieri români care îi ajută pe salvatorii greci în regiunile afectate de incendiile izbucnite în ultimele zile.
Flăcările sunt greu de controlat din cauza vegetației uscate și a vântului puternic.
Autoritățile elene au decis evacuarea unui spital de copii, a unui cămin de copii, dar și a unui spital militar.
Niciunul dintre salvatorii români, care iau parte la operațiunile de stingere a incendiilor, alături de pompierii greci, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Pagubele provocate de incendiile devastatoare sunt vizibile din satelit. Cel mai mare și mai grav incendiu de vegetație din acest an s-a extins în zone nemaiatinse de foc în ultimele două decenii.
Flacările au ajuns la 10 kilometri de Atena și au mistuit mai multe case dintr-o suburbie a capitalei Greciei. Oamenii au fugit din casele lor în ultima clipă, cu ce au avut pe ei. Foarte dificil a fost transportul în afara regiunilor afectate de incendii a persoanelor în vârstă și bolnave. Cel puțin opt persoane au fost transportate la spital cu probleme respiratorii, potrivit ministerului Sănătății de la Atena.
Oficialii greci au evacuat un spital de copii, o casă de copii, un spital militar și două mănăstiri din regiunile amenințate de flacări. Presa elenă vorbește despre aproximativ 30 de mii de persoane evacuate din cala incendiilor.
Incendiile au avansat cu viteză și au cuprins satul Gramatiko și amenință regiunile dens populate din nordul Atenei.
Pompierii români (44 de salvatori și 4 mijloace tehnice) au intervenit în cele mai periculoase zone din Grecia, unde flacările sunt greu de controlat. Vântul puternic și umiditatea redusă au dus la propagarea rapidă a incendiilor de vegetație. Românii au intervenit pentru protejarea caselor amenințare de foc, cu ajutorul a trei autospeciale, potrivit inspectoratului pentru situații de urgență.
40 de pompieri și două autospeciale de stingere și intervenție rapidă se deplasează pe cale aeriană, cu sprijinul a două aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naționale, iar alte două mașini de stingere a incendiilor de pădure (3.000 l) și patru salvatori au început deplasarea pe cale terestră.
La rândul lor, sunt aproape 600 de pompieri greci care luptă pentru stingerea focarelor, ajutați de civili. De asemenea, au fost mobilizate 17 avioane speciale pentru stingerea incendiilor și 15 elicoptere.
Cea mai gravă situație este în satul Varnavas, situat la 35 de kilometri nord de Atena.
Autoritățile de la Atena au decretat stare de urgență în mai multe regiuni de lângă capitală și au decis evacuarea a mii de oameni, până la înlăturarea pericolului.
Unii localnici au făcut tot posibilul să scape din flacări, cu riscul unor accidente. Flăcările m-au înconjurat, nu vedeam, m-am lovit de un copac şi am avariat maşina, a spus un bărbat.
Potrivit presei de la Atena, un pompier a fost rănit în timpul intervenţiilor, şi a suferit arsuri de gradul al doilea. Imaginile din satelit arată cât de extins este incendiul de la periferia Atenei. Incendiul care ameninţă Atena este cel mai mare din ultimii ani, iar presa locală spune că mii e oameni au fost evacuaţi din casele lor. Mai multe case au fost arse din temelii, la fel si bunurile oamenilor, cum ar fi maşinile.
CITEȘTE ȘI: Turcia trimite două avioane şi un elicopter să ajute la stingerea incendiilor din Grecia
Pe lângă România, Italia, Franța, Șerbia, Spania, Cehia, Turcia au răspuns apelului internațional lansat de Grecia pentru ajutor.
Sute de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia, încă din luna mai. Oamenii de știință atrag atenția că astfel de fenomene sunt tot mai frecvente, din cauza căldurii excesive și a climei uscate.