O parte din copiii și părinții lor transferați la Spitalul ”Marie Curie” au fost mutați înapoi, la Spitalul ”Nicolae Robănescu”. Un generator de mare capacitate a fost adus la unitatea spitalicească de ISU
Miercuri după-amiază, cadrele medicale și echipajele SMURD au început mutarea copiilor înapoi în Centrul Robănescu. 21 dintre cei 75 internați la Spitalul Marie Curie după incendiu s-au întors pentru tratament la spitalul de recuperare, după ce a fost asigurată o sursă provizorie de energie electrică.
Transformatorul care a explodat și care a pus în pericol viețile a zeci de pacienți era în garanție. Aparatul a fost instalat în octombrie 2022 de o firmă agreată de distribuitorul de energie electrică și a fost achitat de Ministerul Sănătății.
ACTUALIZARE Ultimele informații despre situația copiilor de la Spitalul de recuperare Robănescu din Capitală le aduce Marius Popescu: Sunt informații pe surse care susțin că pe această stradă nu a fost nicio pană de curent și că ar fi vorba de o defecțiune la transformatorul generatorului. Pe de altă parte, 21 de copii au fost readuși în Spitalul Robănescu de la spitalul Marie Curie, sunt acei copii care au nevoie de tratamente care nu pot fi făcute decât la Centrul Robănescu.
ACTUALIZARE: Copiii și părinții lor au început să fie mutați înapoi, în spitalul ”Robănescu”, unde un generator de foarte mare capacitate a fost adus de ISU București-Ilfov.
Citește și:
ACTUALIZARE: Andrada Mirea, director medical Centrul de recuperare ”Nicolae Robanescu”: Pacienții au ajuns cu bine la ”Marie Curie”, sunt foarte bine îngrijiți, am trimis și medicii și asistenții de la noi să verifice starea lor, să se asigure că nu duc lipsa de nimic. Unii au ales să plece acasă, 11, iar 75 au ramas la ”Marie Curie„, e un număr mare.
ACTUALIZARE Poliția Capitalei împreună cu Parchetul Judecătoriei Sector 4 au deschis un dosar de urmărire penală in rem pentru distrugere din culpă.
Riscul extinderii incendiului de la transformator la clădirea spitalului era foarte mare, iar cadrele medicale au hotărât evacuarea pacienților și a aparținătorilor.
Vârstele copiilor evacuați sunt între 4 luni și 17 ani. Patru copii erau la Terapie Intensivă. Pacienții au problemele locomotorii și probleme de atenție. În 10 minute au reușit să iasă cu toții din clădire. Nu au fost atacuri de panică. Au fost mutate din spital și tratamentele și probele pentru laborator.
Medicii de la spital au sunat la firma de distribuție electrică cu un sfert de ora înainte explozie. Curentul era oprit în toată zona.
Cei de la firma de distribuție electrică spun că transformatorul era în proprietatea spitalului.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi seara că situaţia este sub control din punct de vedere medical, în urma incendiului produs în curtea Spitalului „Nicolae Robănescu” şi că transformatorul care a explodat era „relativ nou”.
„A fost o bună şansă, într-un fel, pentru că directorul medical al spitalului era de gardă şi el ţine şi locul managerului, pentru că managerul este în concediu de maternitate. Toţi copiii au fost evacuaţi în siguranţă. Colegii de la ‘Marie Curie’ au ţinut legătura cu cei de la ‘Robănescu’, au organizat preluarea acestor copii, au suplimentat personalul la Unitatea de Primiri Urgenţe, cât să poată să facă triajul şi repartiţia copiilor în secţii. (…) În momentul de faţă situaţia este sub control din punct de vedere medical. Cred că lucrul acesta este cel mai important şi noi ţinem legătura, încât să nu avem niciun fel de probleme legate de siguranţa pacienţilor, mai ales că este vorba despre copii„, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru Antena 3.
Ministrul a menţionat că la Spitalul „Nicolae Robănescu” erau internaţi mulţi copii cu diverse grade de handicap sau boli rare. În cadrul acestei unităţi se realiza recuperarea neuro-motorie.
„Sunt şi copii cu afecţiuni neurologice, degenerative. E un spital foarte special din punctul acesta de vedere. Un spital foarte bun, de altfel. Şi impactul emoţional e foarte mare. Sunt copii mulţi dintre ei cu afecţiuni foarte serioase. Mă bucur că nu există niciun fel de victime”, a spus Rafila.
Potrivit acestuia, copiii vor putea fi internaţi la Spitalul „Marie Curie” chiar şi pentru o perioadă mai îndelungată, deoarece există locuri suficiente. Cele două spitale se află foarte aproape unul de celălalt.
„Aici e vorba, practic, de o traversare a străzii. Atât. (…) Nu e niciun fel de problemă să îi găzduiască pe toţi. Sunt suficiente locuri„, a explicat ministrul.
Rafila a mai precizat că în urma unei pene de curent, spitalul a trecut la folosirea propriului generator. În momentul în care a revenit energia electrică, s-a produs explozia, deşi transformatorul era „relativ nou”.
„E, totuşi, ciudată această explozie a unui transformator, care am înţeles că nu era vechi. Era un transformator relativ nou. În momentul în care a fost realimentată zona, pentru că a fost o pană de curent acolo şi a durat mai mult de o oră, iar spitalul a funcţionat prin intermediul generatorului, s-a produs această explozie, în momentul în care energia electrică a revenit în reţea„, a precizat el.
Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Generatorul a explodat, nu știm cauza exploziei (…) Așteptăm raportul, va fi dat într-o zi, două din partea ISU București.
79 de copii şi 21 de aparţinători au fost transferaţi de la Spitalul „Nicolae Robănescu” la spitalul „Marie Curie”, a anunţat Denis Stănescu, purtător de cuvânt al acestei unităţi medicale. Atât copii, cât şi aparţinătorii sunt în siguranţă.
„79 de copii şi 21 aparţinătorii au fost preluaţi şi sunt în siguranţă. Nu se pune problema pe ce perioadă rămân la ‘Marie Curie’. Incendiul este lichidat şi nu au fost victime”, a arătat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Marie Curie”, Denis Stănescu.
Focul izbucnit marţi seară s-a extins şi la două autoturisme, anunţă ISU Bucureşti – Ilfov. Incendiul s-a manifestat cu flacără violentă şi degajări de fum. A fost afectată şi izolaţia de pe faţada clădirii unităţii medicale. Nu s-au înregistrat victime.
Angajații spitalului au fost îngrijorați deoarece generatorul se afla în apropierea conductei de gaze care intră din stradă spre spital, a transmis jurnalistul TVR Sorin Năstase.
O echipa formată din pompieri, polițiști și procurori urmează să investigheze cauzele incendiului și să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat.