Vineri 2 mai 2025 | București 17˚C / Senin

Întreruperea sistemelor Microsoft, cauzată de o actualizare defectuoasă a platformei de securitate cibernetică CrowdStrike

19 iulie 2024, 11:04 (actualizat 19 iulie 2024, 19:09)

Criza globală declanșată de eroarea de update a sistemului de protecție cibernetică a afectat România în mică măsură. Cele mai multe probleme au fost legate de anularea sau întârzierea unor zboruri. Sisteme importante din România, precum cele de securitate națională și de sănătate, nu au avut de suferit, susțin reprezentanții statului român.

„Problema ecranelor albastre” așa cum au numit repede internauții defecțiunea informatică, a avut consecințe uriaşe pentru companii din diverse domenii, în special cel al transporturilor aeriene. Ministrul Digitalizării a explicat ce s-a întâmplat și vorbește despre inevitabile repercusiuni și pentru țara noastră.

În România, companii internaționale de aviație au informat că defecțiunea informatică le-a blocat anumite servicii online, aşa că au fost nevoiţi să facă check-in-ul în aeroporturi. În plus, pasagerii nu au putut face rezervări online. În același timp au fost înregistrate zboruri întârziate, iar unele au fost chiar anulate.

Cât despre sectorul bancar, acesta nu pare să fi fost afectat, după cum au spus oamenii care lucrează în domeniu. Președintele companiei internaţionale răspunzătoare de update-ul cu probleme a anunțat într-o postare pe o platformă de socializare că subordonații săi lucrează pentru a îndrepta erorile și le acordă sprijin clienților afectați.

ACTUALIZARE Compania a recunoscut că o greşeală în actualizarea platformei sale CrowdStrike Falcon, unul dintre sistemele de protecţie ale Windows, a provocat acest „haos” şi a dat asigurări că se lucrează pentru a se remedia aceste schimbări.

După cum au explicat agenţiei EFE experţii în informatică, ultima actualizare a driverului Falcon conţinea erori; imediat a colapsat Azure, platforma de cloud computing creată de Microsoft pentru a construi, testa, implementa şi administra aplicaţiile şi serviciile utilizând infrastructura sa globală. Asta a provocat apariţia ecranelor albastre care semnalau că sistemele nu mai funcţionau şi că serverele trebuiau repornite.

CrowdStrike sugerează ştergerea unui fişier sys – fişier de sistem al Windows – dar asta nu garantează deocamdată recuperarea tuturor funcţiilor, deoarece, după cum au explicat experţii pentru EFE, toate serverele unei companii sunt conectate între ele, astfel că, deşi unul şi-ar putea reveni, restul ar putea să nu funcţioneze.

În plus, propriile servere ale CrowdStrike sunt căzute, astfel că este imposibil să se ştie cu siguranţă când vor fi funcţionale sistemele afectate.

_________________________

Potrivit Downdetector, un site web care monitorizează întreruperile, încă de joi seară s-au înregistrat vârfuri bruşte privind incidente la diferite site-uri web care includ aplicaţii Microsoft, scrie EFE.

Mai multe companii de zbor și-au suspendat cursele, sistemele cibernetice fiind la pământ. Avioane din Marea Britanie, Germania, Olanda sau Statele Unite au rămas la sol, iar pasagerii blocați în aeroporturi căutând să înțeleagă ce s-a întâmplat.

Pana cibernetică ar putea fi cea mai mare pană pe care omenirea a văzut-o, ca rezultat a ceea ce ar fi putut fi o updatare a sistemelor Microsoft.

Nu au fost afectate doar aeroporturile, ci și căile ferate, magazinele, unde casele de marcat nu au mai funcționat, banicle și bursele.

La primele ore ale dimineții Microsoft posta pe platforma X următorul mesaj: ”Investigăm o problemă care afectează capacitatea utilizatorilor de a accesa diverse aplicații și servicii Microsoft 365.”

În practică, asta s-a tradus prin incapacitarea serviciului de apeluri urgente din regiunea americană Alaska, întârzieri sau suspendări ale curselor aviatice sau feroviare, perturbări serioase la bănci și burse și întreruperea programelor de televiziune în mai toate colțurile lumii.

România, afectată de pana Microsoft

Zborurile companiilor WizzAir și Eurowings au fost afectate de defecțiunea majoră.

În România, mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, programate pentru vineri, au fost afectate de pana informatică a sistemului Microsoft şi au anunțat întârzieri la plecare, potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Nici sistemul bancar din Romania, nici spitalele nu au anunțat probleme cu sistemul informatic.

Astfel, cursa Wizz Air 3125 către Abu Dhabi, înregistrează o întârziere estimată de o oră, Wizz Air către Bologna de 48 de minute, Wizz Air 3021 către Tenerife – o oră şi 10 minute, Wizz Air 3099 către Memmingen – 45 de minute, Wizz Air 3199 spre Bari – două ore şi 30 de minute, Wizz Air 3093 spre Dortmund şi Wizz Air 3089 spre Basel – o oră şi 55 de minute fiecare.

Transmisiunea Sky News, offline

Avioanele au fost reținute la sol în timp ce mai multe aeroporturi sunt afectate de o întrerupere IT globală, PC-urile Windows fiind oprite, iar televiziunile și întreprinderile fiind offline, scrie Sky News, care a avut, de asemenea probleme cu transmisiunea, programele sale fiind offline vineri dimineață.

Problemele care au început să fie detectate în Statele Unite s-au răspândit acum în diferite părţi ale lumii

Întreprinderile, inclusiv băncile, companiile aeriene, companiile feroviare, companiile de telecomunicații, posturile de radio și televiziune și supermarketurile au fost deconectate în urma unei întreruperi globale masive.

Principalele companii aeriene americane, printre care American Airlines, Delta Airlines și United Airlines, au fost reținute la sol, în timp ce aeroporturile din Germania, Amsterdam și Spania raportează, de asemenea, probleme.

În Statele Unite, reprezentanții cabinetelor medicilor de familie au declarat că nu pot accesa dosarele pacienților sau să facă programări din cauza întreruperii globale majore a sistemului informatic. Cabinetele au apelat la social media pentru a raporta că nu pot accesa sistemul EMIS Web. Se înțelege că spitalele NHS nu au fost afectate de întrerupere, scrie The Guardian.

Aeroportul Edinburgh și Ryanair, perturbate de o întrerupere

Aeroportul Edinburgh a declarat că întreruperea IT cauzează timpi de așteptare mai lungi. Un purtător de cuvânt a declarat: O întrerupere a sistemului IT înseamnă că timpii de așteptare sunt mai mari decât de obicei la aeroport. Această întrerupere afectează multe alte companii, inclusiv aeroporturile (…)Pasagerilor le mulțumim pentru răbdare.

Ryanair a declarat că zborurile sale sunt perturbate de această întrerupere. Compania aeriană a afirmat într-o declarație: În prezent, ne confruntăm cu perturbări în întreaga rețea din cauza unei întreruperi IT a unei terțe părți globale, care nu este sub controlul nostru. Sfătuim toți pasagerii să ajungă la aeroport cu cel puțin trei ore înainte de ora de plecare programată, a anunțat vineri compania.

Spania a raportat un „incident informatic” la toate aeroporturile sale, în timp ce aeroporturile Brandenburg din Amsterdam și Berlin sunt, de asemenea, afectate.

Aeroportul Schiphol din Amsterdam a declarat vineri că are ”o defecțiune globală a sistemului. Această întrerupere are un impact și asupra zborurilor spre și dinspre Schiphol.”.

 Noua Zeelandă, Aeroportul Internațional Christchurch a anunțat, vineri, că se confruntă cu probleme IT în mai multe sisteme, ceea ce ar putea afecta sosirile și plecările zborurilor, transmite BBC.

Un purtător de cuvânt al parlamentului din Noua Zeelandă a declarat că rețeaua lor de calculatoare are probleme.

Aeroporturile din Japonia și India sunt de asemenea afectate

Aeroportul Narita din Japonia, situat la aproximativ 60 km de Tokyo, a anunțat că companiile aeriene JetStar, Jeju Air, Qantas, HK Express și Spring Japan se confruntă cu probleme ale sistemelor.

În India, aeroportul din Delhi a raportat că unele servicii au fost afectate temporar, informează BBC.

Microsoft confirmă problemele

Microsoft Azure, platforma de cloud computing pentru gestionarea aplicaţiilor şi serviciilor, a confirmat pe reţelele de socializare că au fost semnalate probleme şi că investighează şi lucrează la rezolvarea acestora.

Microsoft a declarat vineri dimineață că lucrează la remedierea „impactulului persistent” al aplicațiilor și serviciilor sale 365 care se află într-o „stare degradată”, în timp ce Crowdstrike a declarat, într-un mesaj automat, că este la curent cu rapoartele privind pana.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite