O femeie a câștigat la CEDO 50.000 de euro. 15 operații în 15 ani, calvarul suferit după un diagnostic greșit

6 noiembrie 2024, 19:01 (actualizat 6 noiembrie 2024, 19:10)

O femeie din Constanța a câștigat la CEDO despăgubiri de 50.000 de euro pentru erori medicale. În decursul a 15 ani a fost operată de 15 ori, totul în urmă unui diagnostic greșit. Instanța a decis că medicul oncolog și spitalul Județean Constanța trebuie să plătească despăgubirile plus cheltuielile de judecată. Decizia instanței este definitivă și executorie.

În anul 2008, viața Mariei Tusă a luat o turnură dramatică. O umflătură în zona mamară a pus-o în alertă, iar mediculul oncolog i-a pus un diagnosticul pe care nimeni nu îl dorește: cancer.

Maria Tusă, pacient: M-a diagnosticat, pur și simplu, fără vreun fel de analiză. O palpare. Neoplasm mamar. La a două internare mi-a pus și gradul.Gradul 3 B. După două cure de chimio m-a trimis să iau legătura cu un chirurg. Mi-a scos tot sânul, cu toate că eu nu aș fi vrut lucrul acesta.

Operația a fost făcută la o clinia privată, unde a trimis-o medicul oncolog. Peste aproape doi ani, Maria a început să aibă îndoieli cu privire la diagnostic. A cerut probele biologice examinate inițial și le-a dus la o nouă evaluare, unde a aflat că nu a avut cancer. Atunci a decis să îl dea în judecată pe medicul care i-a pus diagnosticul și spitalul județean, unde a fost internată, inițial.

Au urmat 15 ani grei de luptă în instanță și de intervenții chirurgicale. 14 operații de: extirpare, de reconstrucție mamară, de eliminare a unui hematom și altă reconstrucție, toate făcute la o clinică privată, pe cheltuiala ei. Iar acum, CEDO a hotărât că atât medicul oncolog, care a pus diagnosticul greșit, cât și Spitalul Județean din Constanța, trebuie să ii plătească 50.000 de euro.

Maria Tusă, pacient: Să mergi aproape lună de lună într-o sală de judecată… să asculți ce se spune… să își dea toată lumea cu părerea… numai tu să taci și să asiști… ce s-a întâmplat în viața ta. La un moment dat am clacat. Eu mă văd în fiecare zi. Nu mă vede nimeni. Aș vrea să merg să îmi pun sânul. Cred că pe puțin m-ar ajunge la 100.000 de euro.

Reprezentanții Spitalului Județean Constanța au fost contactați telefonic, dar nu au oferit un punct de vedere cu privire la decizia instanței.

Medicul oncolog, Dana Iuliana Pleș, a refuzat să dea o declarație presei. Dar a spus că nu se consideră vinovată. Decizia instanței este definitivă și executorie. Dar rămâne de văzut dacă avocații medicului și spitalului vor face demersuri suplimentare în justiție și când vor fi achitate daunele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite