Familia fostului campion la juniori de la „U” Craiova, Gabriel Socol, s-ar afla printre victimele inundațiilor din Spania. Au coborât în garaj să scoată maşinile, dar nu au reuşit să mai iasă

1 noiembrie 2024, 12:43 (actualizat 1 noiembrie 2024, 19:19)

Trei români, mamă, tată și fiica lor, care au fost dați dispăruți în zona Valencia, ar fi sfârșit în garaj. Au vrut să fugă cu maşinile după ce au primit avertizări, dar viitura de doi metri a venit peste ei. Rudele din România au plecat în Spania să îi identifice pe cei trei. Gabriel Socol, fost campion la juniori cu Universitatea Craiova, era împreună cu soţia şi fiica şi urmau să ia masa, când au primit alertele. Ministerul de Externe de la Bucureşti nu a confirmat deocamdată decesul.

Gabriel, soția sa, Dana, și fiica lor Alexandra se pregăteau pentru cină în acea seară de marți în care apele au năvălit cu putere nemaivăzută în suburbiile Valenciei. Când au început să primească avertizări, toată familia a vrut să plece cu mașina cât mai repede și a coborât în garaj. Dar nu au mai avut timp să iasă. Un val uriaș de doi metri a venit peste ei. În casa familiei, luminile au rămas aprinse şi masa pregătită. Lipseau doar cheile şi telefoanele mobile.

David Sanchez, vecin al victimelor: Marţi seară, au coborât pe scări ca să plece cu maşinile, era în jur de 20.15 sau 20.30. Dar a intrat apa şi nu au mai putut să iasă.

Familia Socol trăia în Valencia de peste 20 de ani. Plecase din comuna Bistreţ, din judeţul Dolj. Acolo a rămas Marius, fratele lui Gabriel Socol. Acum, a ajuns deja în Spania pentru a-și identifica rudele.

Constantin Savu, verișor din Bistreț, Dolj: El a jucat fotbal în echipa de juniori a Universității Craiova, era coleg cu mulți din „generația de aur”. El a plecat cu Dana acum mai bine de 20 de ani. Fiica lor, Alexandra, avea 28 de ani. El nu știu exact să vă spun ce făcea, știu că fata terminase facultatea. Nu locuia cu ei, venise în vizită. De la masă au plecat când s-au dus jos în garaj, să scoată mașina.

Sunt emoționată pentru că a fost un copil supus societății și a plecat împreună cu familia și s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Ultima dată i-am văzut acum trei ani.

Deocamdată nu se știe unde vor fi înmormântați cei trei. Dar localnicii din comuna Bistreț au început să strângă bani pentru a ajuta rudele, în caz că vor să îi aducă acasă.


În total până acum, in Valencia au fost descoperite fără viaţă peste 200 de persoane. Nu se cunoaşte deocamdată naţionalitatea şi nici măcar identitatea tuturor victimelor. S-a reuşit autopsierea doar a jumătate dintre acestea şi au fost identificate mai puţin de 30 de persoane. Au fost aduşi medici legişti din 4 comunităţi autonome pentru a ajuta la identificarea victimelor. Între timp, a fost amenajată o morgă în Feria de Valencia, un spaţiu aflat în apropierea portului unde se organizează de obicei diferite târguri.

Alte câteva sute de militari sunt în drum spre zonele afectate, care se vor alătura celor 1500  care ajuta deja  sinistraţii. Echipe de salvatori caută şi acum persoane dispărute cu ajutorul câinilor special antrenaţi. 

3400 de persoane au fost salvate până acum, dar sunt în continuare zone izolate şi fără curent electric.

Pe autostrăzile A3 şi A7, dinspre Alicante si Madrid, sunt în jur de 5000 de maşini, în care oamenii dorm deja de 3 nopţi. Din 6 benzi a fost eliberată o singură bandă pe care se circulă alternativ.

În localităţile în care nu există curent oamenii sunt baricadaţi de frica hoţilor, au fost zeci de arestări, se fură din magazine în special.

Cea mai mare problema este lipsa apei şi a alimentelor. Sunt cozi imense pentru a lua apa adusă de pompieri cu cisternele, magazinele sunt goale, nu se găseşte nimic în localităţile izolate, unde s-au rupt drumurile de acces. Practic în acest moment nu ai cum să ajungi în Valencia, decât dacă ocoleşti prin nord sau mergi pe jos 50 de km. Autorităţile estimează câteva luni până vor fi reparate drumurile şi va fi reluată circulaţia trenurilor.

Consulatul României la Castellon de la Plana, pregătit să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitări

Ambasada României la Madrid şi oficiul consular de la Castellon de la Plana menţin un contact permanent cu autorităţile spaniole şi cu cetăţenii români care au semnalat persoanele dispărute.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 677 842 467.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite