O echipă de cercetători, istorici și tehnicieni au pornit într-o expediție pentru cea mai amănunţită cartografiere a Titanicului
O echipă de cercetători, istorici și tehnicieni au pornit într-o expediție către Titanic, prin care își propun cea mai amănunțită cartografiere a epavei făcută vreodată. Scopul este inclusiv documentarea obiectelor și resturilor din jurul vasului naufragiat, precum și posibile noi detalii despre scufundare.
Oamenii de știință vor folosi cele mai noi tehnologii pentru fotografierea și filmarea 3D a întregii zone submarine în care se află epava, la o adâncime de peste 3800 de metri.
James Penca, cercetător al Titanicului: E mult mister legat de părțile Titanicului care sunt în nisip, cum este prova: cât de mult este afundată, unde este avaria produsă de aisberg. Este și o controversă legată de elicea centrală a Titanicului: avea patru pale? Trei? Avem multe de aflat!
Titanicul s-a rupt în două în naufragiul din 1912: între partea din față sau prova și cea din spate, sau pupa, este o distanță de peste 600 de metri.
Evan Kovacs, director de imagine subacvatică: De fiecare dată, oamenii sunt interesați de prova și pupa, sunt cele mai emblematice și mai frumoase. Eu unul abia aștept să cercetez în câmpul de resturi (dintre ele), să caut micile bucățele din nisip. O grămăjoară aici, una dincolo. E o cantitate uriașă care nu cred că e inventariată la nivelul de detaliu pe care sperăm noi să îl obținem.
De la an la an se degradează tot mai mult epava Titanicului, descoperită în 1985 de o echipă condusă de exploratorii Robert Ballard și Jean Luis Michel. Din cauza bacteriilor și microorganismelor, întregul vas ar putea dispărea în nici 20 de ani și deja este extrem de fragil.
Troy Launay, co-director al expediției: Eu unul aș vrea să văd obiectele care ar putea dispărea pe vecie expuse într-un muzeu, iar copiii mei să poată vedea mai mult decât fotografii. Știți că există furtuni și uragane submarine, cine știe ce s-ar mai putea întâmpla.
Expediția a plecat din Providence, pe coasta Statelor Unite. Două vehicule robotice vor coborî pe fundul oceanului și vor capta milioane de imagini de înaltă rezoluție. Proiectul a fost organizat de singura companie care are dreptul legal să recupereze obiecte de Titanic și care până acum a adus la suprafață peste 5500 de artefacte și fragmente.