O echipă de cercetători argentinieni a creat un fotobioreactor care utilizează microalgele pentru a produce oxigen
Invenţie revoluţionară în lupta împotriva schimbărilor climatice. O echipă de cercetători argentinieni a creat un fotobioreactor care utilizează microalgele pentru a produce oxigen.
Fotobioreactorul cu microalge este de 10 până la 50 de ori mai eficient decât un copac. Fiecare dispozitiv poate captura în jur de o 500 de metri cubi de dioxid de carbon pe an.
Maria Elena Oneto, cercetător: Microalgele sunt microorganisme care au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani. Sunt primele organisme cu fotosinteză care au contribuit la dezvoltarea atmosferei așa cum o cunoaștem astăzi. Chiar și în prezent, ele continuă să contribuie cu aproximativ cincizeci la sută din oxigenul pe care îl respirăm.
Oamenii de știință au instalat două prototipuri ale fotobioreactorului la un service al unei companii energetice din capitala Argentinei și la o fabrică industrială de la periferia orașului Buenos Aires.
Maria Elena Oneto, cercetător: Reactoarele noastre din proiectul Y-ALGAE sunt construite pentru a fi instalate în medii urbane, în locuri complet pavate, alterate de activitatea umană, unde nu este posibil să plantezi un copac, darămite mai mulţi. Deci putem planta copaci acolo unde este posibil, dar acolo unde nu este posibil, avem această opțiune.
Pe lângă Argentina, acest proiect ar putea deschide calea pentru alte țări să exploreze soluții similare în combaterea crizei climatice.