O delicatesă tot mai greu de găsit în Europa, o raritate și în România din cauza secetei. Producătorii de castane se plâng că nu vor avea ce vinde în piețe anul acesta
Vasile Guțilă are aproape trei hectare de păduri de castan în Tismana, județul Gorj. Ne-a spus că în fiecare an strângea mai bine de trei tone, însă acum abia dacă va recolta o tonă.
Pe lângă secetă, proprietarii plantațiilor de castani se confruntă și cu atacul animalelor sălbatice. Chiar dacă producția este slabă, oamenii speră totuși să ia 15 – 20 de lei pe kilogram. Castanele sunt bio 100% pentru că arborii nu sunt stropiți cu nimic, dau asigurări agricultorii.
În Tismana se obișnuiește ca în fiecare an să se organizeze și un festival al castanelor. Primarul spune că evenimentul stă sub semnul întrebării acum.
Tismana este printre puținele zone din Europa unde se mai găsesc păduri de castani comestibili, iar oamenii locului se străduiesc să ducă tradiția mai departe.