O companie norvegiană care fabrică muniție pentru Ucraina susține că un centru de date TikTok consumă energia necesară producției
Unul dintre cei mai mari producători de muniție din Europa a declarat că eforturile de a satisface cererea tot mai mare de muniție generată de războiul din Ucraina au fost împiedicate de un nou centru de date TikTok aflat în apropiere, care monopolizează electricitatea în regiune.
Directorul executiv al Nammo, care este co-deținută de guvernul norvegian, a declarat că extinderea planificată a celei mai mari fabrici din centrul Norvegiei este împiedicată de lipsa alimentării suficiente cu energie electrică. Situație este provocată de construirea în zonă a unui nou centru de date al TikTok care consumă o cantitate importantă din electricitatea furnizată în regiune.
„Suntem îngrijorați pentru că vedem că dezvoltarea noastră viitoare este pusă în pericol de stocarea videoclipurilor cu pisici”, a declarat Morten Brandtzæg pentru Financial Times.
Cererea de cartușe de artilerie este de 15 ori mai mare decât în mod normal, iar industria muniției din Europa trebuie să investească 2 miliarde de euro în noi fabrici pentru a ține pasul cu nevoile Ucrainei, potrivit Brandtzæg.
Potrivit unor estimări, Ucraina folosește între 6.000 și 7.000 de obuze de artilerie pe zi și se confruntă cu deficit de muniție după mai bine de un an de război.
Liderii Uniunii Europene au anunțat un program de rambursare pentru țările care oferă muniție de artilerie Ucrainei dintr-un fond de 1 miliard de euro, cheltuind în același timp o sumă suplimentară de un miliard de euro pentru creșterea capacității de producție de muniție în cadrul blocului comunitar.
Dar planurile Nammo de a-și extinde cea mai mare unitate de producție par să fie împiedicate de eforturile depuse de TikTok de a-și îmbunătăți imaginea prin adăpostirea datelor europenilor mai local.
TikTok se confruntă cu o interdicție națională în SUA, unde a fost deja interzisă instalarea aplicației pe majoritatea dispozitivelor guvernamentale.
Guvernul Marii Britanii, Comisia Europeană și Parlamentul European au interzis recent TikTok de pe telefoanele personalului din cauza temerilor că datele utilizatorilor care aparțin companiei – deținute de firma chineză ByteDance – ar putea fi manipulate de guvernul Chinei.
TikTok a declarat anul trecut că unii angajați din China ar putea accesa datele utilizatorilor europeni și a recunoscut că angajații săi și-au folosit propria aplicație pentru a spiona jurnaliştii în efortul de a urmări scurgerile de informații.
Cu toate acestea, într-o audiere în Congres de săptămâna trecută, CEO-ul companiei a insistat că TikTok este complet independent de guvernul chinez și că autoritățile chineze nu au acces la datele sale.
TikTok, în efortul său de a liniști legislatorii europeni, a spus că va începe să stocheze datele despre utilizatorii europeni la nivel local începând din acest an și continuând în 2024. Compania a spus că va reduce transferul de date în afara regiunii și va reduce accesul angajaților la datele utilizatorilor.
Compania a anunțat planuri de a deschide noi centre de date în Irlanda și în regiunea Hamar din Norvegia.
Elvia, furnizorul local de energie, a confirmat pentru Financial Times că rețeaua de energie electrică nu are capacități suplimentare de energie după ce a alocat-o centrului de date pe principiul primul venit, primul servit. Este nevoie de timp pentru ca o cantitate suplimentară de energie să poată fi disponibilă.
Companiile internaționale de tehnologie și rețelele sociale se confruntă cu un control sporit al autorităților europene cu privire la funcționarea uriașelor centre utilizate pentru stocarea unor cantități mari de date. Aceste centre consumă cantități mari de energie pentru a alimenta și răci serverele care stochează imaginile, videoclipurile și alte date bazate pe cloud ale clienților.
Până în 2030, Comisia Europeană estimează că centrele de date vor reprezenta 3,2% din cererea de energie electrică din bloc, o creștere cu 18,5% față de 2018.
Publicația Politico a obținut anul trecut un proiect de plan european care obliga centrele de date să publice impactul asupra mediului. Autoritățile „nu ar trebui să fie puse în situația de a alege între a atrage centre de date, pe de o parte, și a se asigura că întreprinderile și gospodăriile pot avea acces energie electrică, pe de altă parte”, se spune în plan.